Trudnoća po tjednima

3. tjedan

Sada je vrijeme oplodnje.

Zrela jajna stanica, najčešće samo jedna, otpušta se iz jajnika u trbušnu šupljinu gdje će ju fimbrije jajovoda uvući u unutrašnjost odakle počinje njezin put prema materištu. Ako su otpuštene dvije jajne stanice, postoji mogućnost za dvojajčane blizance budu li obje oplođene. 

U ampularnom dijelu jajovoda najčešće se događa oplodnja, tj. spajanje jajne stanice i spermija. 

Oko 50 milijuna spermija dolazi do jajne stanice, a samo je jedan odgovoran za uspješnu oplodnju.

Nakon što spermij uđe u jajnu stanicu, to izaziva kemijsku reakciju nakon čega se mijenja njezina ovojnica i tako onemogućuje ulazak više spermija. Nakon ulaska spermij otpušta tijelo i rep, a glava koja sadržava genski materijal, haploidan broj kromosoma (23) spaja se s jezgrom jajne stanice u kojoj je također haploidan broj kromosoma pa spajanjem nastaje 46 kromosoma, koliko čovjek ukupno ima. Ako spermij nosi Y-kromosom, dijete će biti muško, a ako nosi X-kromosom, spanjem s X-kromosomom iz jajne stanice dijete će biti žensko. Tako oplođena jajna stanica kratko miruje i zatim se počinje dijeliti mitotičkom diobom pa se broj stanica progresivno umnožava 1 u 2, 2 u 4, 4 u 8, 8 u 16 itd., tj. od oplođene jajne stanice zigote preko morule do blastociste koja će se implantirati (ugnijezditi). Ako se tijekom te diobe zametak podijeli, nastat će jednojajčani blizanci. Nakon 5 do 7 dana blastocista dolazi u materište gdje će se ugnijezditi u endometrij pri čemu može doći do blagoga krvarenja.

Na jajniku, u području  Graafova folikula, tj. onoga iz kojeg se dogodila ovulacija, nastaje žuto tijelo. Ono je zaslužno za proizvodnju hormona progesterona, dominantnoga hormona u trudnoći dok posteljica ne preuzme tu funkciju. Pod utjecajem progesterona dolazi i do promjena na sluznici maternice kako bi bila prijemčivija za blastocistu.

Milan Pavlović, dr.med
za BIPO KLUB