Trudnoća po tjednima

16. tjedan

RAZVOJ BEBE

Beba je dugača oko 12 cm, teška oko 100 grama i pliva u oko 250 ml plodne vode.

Rast je proporcionalan, u svim kostima se sve više nakuplja kalcij tako da su one sve čvršće, mišići sve veći i jači, a zglobovi sve pokretljiviji.

Mozak već kontrolira pokrete pa je i koordinacija bolja. Zbog svega toga mogući su sve složeniji pokreti.

Beba je konstantno u pokretu što vjerojatno još ne osjetite kao pokrete, nego možda kao “leptiriće u trbuhu”, ali se oni mogu vidjeti ultrazvučno.

Na licu su se oči još malo približile, a uške su pozicionirane malo više. Štitnjača polagano počinje funkcionirati. U kostima se, u koštanoj srži, počinju proizvoditi krvne stanice.

Ako čekate curicu, jajnici se spuštaju iz trbušne šupljine u zdjelicu i oni sad imaju nekoliko milijuna jajnih stanica. Lanugo dlačice su svuda po koži, a počinje se stvarati i potkožno masno tkivo.

TIJELO TRUDNICE

Maternica sve više raste i moguće ju je sa sigurnošću napipati u donjem trbuhu, otprilike na pola puta između stidne kosti i pupka. Maternica je inače malen organ koji se, izvan trudnoće, potpuno nalazi u maloj zdjelici.

Sada kako je trudnoća sve veća, maternica sve više raste pa je moguće osjetiti nelagodu zbog rastezanja ligamenata koji maternicu drže vezanu na zid zdjelice.

U ovoj fazi trudnoće trudnica se osjećadobro, nema simptoma rane trudnoće, a trbuh nije toliko velik da stvara pritisak.

Dojke su sve napetije i polako počinje proizvodnja mlijeka.

S obzirom na to, osjećaj ležanja na trbuhu nije ugodan, odnosno dojkama,  zbog pritiska na njih.

Milan Pavlović, dr.med.
za BIPO KLUB