Trudnoća po tjednima

21. tjedan

RAZVOJ BEBE

Beba teži oko 300-350 grama, a dugačka je 26 - 27 centimetara.

Konture lica i tijela su jasne i u potpunosti izgleda kao mali čovjek. Na glavi se vide oči s razvijenim i zatvorenim očnim kapcima. Obrve i trepavice pojačano rastu.

Česti su pokreti gutanja, a plodna voda i dalje pomaže razvoju probavnog i dišnog sustava. U ustima, točnije na jeziku, stvaraju se regije za razne okuse.

Probavni sustav je sve razvijeniji tako se da već mogu resorbirati određene tvari. S obzirom na rast bebe, njezini pokreti su sve jači tako da bi se trebali znatnije i jače osjećati. Ako je riječ o djevojčici, u ovom tjednu počinje formiranje njezine vagine.

TIJELO TRUDNICE

S rastom bebe znatnije se povećeva i  i tjelesna težina trudnice, stoga treba paziti na prehranu kako se tijekom trudnoće ne bi nagomilali suvišni kilogrami, kojih će se biti teško riješti i koji nakon porođaja mogu biti uzrok određenih zdravstvenih poteškoća.

U ovoj fazi trudnica počinje osjećati teret zbog sve veće maternice pa fizičke aktivnosti postaju sve teže, a pojavljuje se i jače znojenje.

Zbog povećanog volumena cirkulirajuće krvi, a poglavito u venskom sustavu te s porastom trudnoće stvara se veći pritisak na zdjelične vene pa se mogu pojaviti venski varikoziteti i kapilare.

Milan Pavlović, dr.med.
za BIPO KLUB