Trudnoća po tjednima

26. tjedan

RAZVOJ BEBE

Beba je dugačka 33-34 cm, a teška oko 700-750 g.

Sve je više u pokretu, pokreti  su sve složeniji, a daljnjim razvojem živčanog sustava beba sve više opipava i postaje toga svjesna. Dodirom istražuje sve oko sebe, pipa sebe, svoje lice, igra se s pupkovinom. Trudnica se može igrati s bebom jer ona može osjetiti i dodir preko trbuha.

I dalje se razvijaju osjetila, beba počinje otvarati oči, razvija se mrežnica u oku, a sluh se i dalje razvija tako da beba sve bolje čuje, a čuje i rad trudničinih crijeva i srca.

Pojavljuju se pokreti disanja iako u pluća ne ulazi zrak nego plodna voda, no taj je pokret jako važan za daljnji razvoj pluća.

Ultrazvučno se može vidjeti i kako beba sisa palac.

Beba je i dalje mršava, ali sada počinje znatnije nagomilavanje masnog tkiva kako bi se udebljala i počela poprimati izgled novorođenčeta.

TIJELO TRUDNICE

Na tijelu trudnice nema znatnijih promjena u odnosu na protekli tjedan, samo se pojačavaju uobičajene trudničke promjene.

Trbuh je sve veći, veći je pritisak prema dolje, veće je opterećenje na leđa pa se mogu pojaviti bolovi u leđima, poglavito u križima, a noge otiču i dalje.

Važno je paziti na pravilnu i uravnoteženu prehranu i prirast tjelesne mase.

Razdoblje najnižega krvnog tlaka je prošlo (od 22. do 25. tjedna) tako da se može primijetiti njegov blagi porast iako je vjerojatno niži od onog prije trudnoće.

Milan Pavlović, dr.med.y
za BIPO KLUB