Trudnoća po tjednima

27. tjedan

RAZVOJ BEBE

Beba ima oko 800-850 grama, a dugačka je 33-34 centimetra.

Počinje se sve više debljati, mišići su sve veći, a kosti sve čvršće. Svi organi rastu i postaju spremniji za život. Beba sisa palac, mršti se i pravi mnoge druge grimase.

I dalje guta plodnu vodu koja je važna za razvoj probavnog sustava te razvoj i ekspanziju pluća. Oči se otvaraju i zatvaraju, a mozak, koji se i dalje razvija, omogućuje bolje osjete sluha, dodira…  Povremeno trudnica može osjetiti  bebino štucanje koje ju izbaci iz uobičajenog ritma, a pokreti disanja se mogu vidjeti ultrazvučno.

TIJELO TRUDNICE

Trudnica primjećuje da joj trbuh sve više raste, što pridonosi pojačavanju raznih trudničkih simptoma, npr. bolova u mišićima nogu, pritiska u donjem trbuhu, pritiska na mjehur, bolova u leđima… Noge su otečenije nego prije zbog sve većeg pritiska na krvne žile te povećanoga cirkulirajućeg volumena.

Treba pripaziti, držati noge na povišenom, paziti na pravilnu prehranu te dovoljan unos vode i minerala. Ako se osjete grčevi u nogama, vjerojatno bi moglo pomoći uzimanje magnezija, 300 mg dnevno, jer on stabilizira membranu stanice smanjujući tako grčeve.

Na kraju drugog tromjesečja sve je intenzivniji rast bebe pa i trudničina trbuha.

Milan Pavlović, dr.med.
za BIPO KLUB