Trudnoća po tjednima

29. tjedan

RAZVOJ BEBE

Beba ima oko 1100-1200 grama,  a dugačka je 37-39 centimetara.

Tijelo je proporcionalno, nakuplja se sve više masnog tkiva. Kosti i mišići se i dalje razvijaju. Svakodnevno se u kostima taloži kalcij zbog čega one postaju sve čvršće, a mišići sve veći i jači.

Bebini pokreti su sve intenzivniji tako da trudnica može osjetiti bol od tih udaraca. Beba sve više otvara oči i izgleda kao da gleda. Pluća se i dalje razvijaju, a surfaktant se i dalje izlučuje.

Mozak se nastavlja intenzivno razvijati, pojavljuju se girusi pa je sve izbrazdaniji, a kosti lubanje se šire zbog njegova rasta. Sluh je toliko razvijen da beba može prepoznati određene zvukove, glasove, glazbu, a može i vidjeti jaku svjetlost.

Od sada do kraja trudnoće beba raste za oko 200 grama tjedno.

TIJELO TRUDNICE

S porastom maternice sve je manje mjesta u trbušnoj šupljini i pritisak na okolne organe i prsište je sve veći.

Sve probavne tegobe se pojačavaju, dijelom zbog pritiska, a dijelom zbog djelovanja hormona trudnoće progesterona koji opušta glatke mišiće i tako usporava probavu pa su žgaravica i opstipacija sve izraženije.

Treba paziti na dovoljan unos vode i minerala poglavito zbog razvoja bebe, a to može blagotvorno djelovati i na probavu trudnice. Može se pojaviti isjedak iz dojki koji se zove kolostrum. To je normalna pojava zbog koje se ne treba brinuti.

Milan Pavlović, dr.med.
za BIPO KLUB