Upala uha kod beba

3 min čitanja

Kako prepoznati upalu uha?

Često je teško, osobito kod malih beba prepoznati upalu uha. Kod upale uha najčešće se prvo pojavljuju simptomi poput povišene tjelesne temperature, kašlja i curenja nosa, a tek kasnije se javlja bol u uhu. Gutanje i sisanje tada postaje bolno, te je moguće ukoliko dojite da će dijete odbijati mlijeko zbog bolova prilikom sisanja. Upala uha vrlo je česta kod beba i djece mlađe dobi, osobito u zimskim mjesecima.

Što izaziva upalu uha?

Ukoliko primijetite da vaše dijete ima prehladu, znatno su mu povećane šanse od upale uha. Razlog tome je što sama prehlada izaziva otečenost srednjeg uha, unutar uha tako može ostati „zarobljena“ voda koja je idealno okruženje za množenje bakterija i tada dolazi do upale. Ukoliko kod djeteta primijetite povišenu tjelesnu temperaturu, to znači da se njegovo tijelo samo počelo boriti protiv upale.

Drugi mogući razlog upale uha, ujedno i najčešći je taj što je Eustahijeva cijev kod djece znatno kraća i šira nego kod odraslih, te je samim time olakšan ulazak bakterija iz nosno- ždrijelne šupljine. Kod djece dužina Eustahijeve cijevi iznosi nešto više od centimetra i položena je vodoravno, dok kod odraslih naraste do gotovo 4 centimetra i prelazi u okomiti položaj čime je ulazak bakterija otežan. Treba imati na umu da je kod malih beba imunološki sustav znatno slab, osobito u prvim danima što pogoduje bolestima, pa tako i upali uha.

Liječenje upale uha

Ukoliko sumnjate na upalu uha, svakako se odmah javite liječniku. Ukoliko smatra da je to potrebno, liječnik će propisati antibiotik. U svakom slučaju, sa ili bez antibiotika, trebali bi primijetiti poboljšanje kroz tri do četiri dana. Ukoliko do poboljšanja ne dođe, to može ukazivati na ozbiljnije infekcije uha koje u najgorem slučaju mogu dovesti do oštećenja sluha. Ukoliko je beba starija od 3 mjeseca smije joj se davati paracetamol kako bi smanjio povišenu tjelesnu temperaturu i bolove, no nikako to ne činite prije savjetovanja sa liječnikom.

Vrlo je bitno da dijete dobiva dovoljno tekućine. Ukoliko dojite, nudite djetetu češće da jede. U slučaju da ne dojite uz hranu dajte djetetu i vodu kako bi unos tekućine bio dovoljan. Kod neke djece se upala uha pojavljuje vrlo često te je, kako bi se izbjeglo moguće oštećenje sluha, preporučljivo preventivno djelovati dojenjem jer je poznato da je majčino mlijeko bogato mnogobrojnim antitijelima, neka dijete bude u sjedećem položaju dok ga hranite, ne dozvolite da itko puši u blizini djeteta i ukoliko je moguće odgodite polazak u vrtić do djetetove navršene godine dana dok mu imunitet ne ojača jer su djeca u vrtiću mnogo više izložena prehladama, a samim time i riziku od dobivanja upale uha.

 www.trudnoca.hr