UTJECAJ RESTRIKCIJE UNOSA KOFEINA NA ISHOD TRUDNOĆE – dr. med. Milan Pavlović

2 min čitanja

Kofein je stimulans koji se nalazi u kavi, Coca-Coli, čokoladi i nekim lijekovima.

U dostupnoj literaturi mogu se pronaći proturječne informacije zbog čega je liječnicima teško dati trudnicama jasne upute o izbjegavanju kofeina tijekom trudnoće.

Klirens, tj. sposobnost organizma da se oslobodi kofeina iz krvi, tijekom trudnoće se usporava. Autori jedne opservacijske studije zaključili su da je konzumacija kofeina štetna za plod te da uzrokuje smanjenje porođajne težine i izaziva prijevremeni porođaj.

Novorođenčad može imati simptome odvikavanja (apstinencije) ako je majka tijekom trudnoće uzimala velike količine kofeina, više od osam šalica dnevno.

Istraživanje

S obzirom na navedene činjenice napravljen je sistematski pregled Cochrane radi utvrđivanja učinka restrikcije unosa kofeina  na plod, novorođenče i trudnoću (prijevremeni porođaj) te su uključene dvije studije koje su zadovoljavale kriterije uključenja.

Trudnice koje su bile trudne manje od 20 tjedana nasumično su podijeljene u dvije gupe.

U prvoj je bilo 568 trudnica koje su pile instant-kavu s kofeinom, a u drugoj je bilo 629 trudnica koje su pile beskofeinsku instant-kavu.

Tri popijene kave dnevno u ranoj trudnoći nisu imale utjecaj na prođajnu težinu, prijevremeni porođaj ili zastoj u rastu.

Zaključak

Trenutačno nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili ili opovrgnuli utjecaj izbjegavanja kofeina na porođajnu težinu ili prijevremeni porođaj stoga bi se trebala provesti dodatna istraživanja.

Milan Pavlović, dr. med.