Utjecaj tjelovježbe na psihofizičko stanje trudnice

2 min čitanja

Tjelovježba u trudnoći tema je koja je istraživana na mnogo znanstvenih razina. Najčešća pitanja ticala su se u većini slučajeva straha od tjelovježbe u trudnoći te pozitivnih učinaka kako na fizičko, tako i na unutarnje – psihičko stanje trudnice.

Kontroliranom, vođenom te samim time pravilnom rekreacijom i tjelovježbom utječemo ponajprije na zdravu tjelesnu masu, onu koja nam neće otežati ostale živote funkcije već nam olakšati i postnatalni period koji ne mora nužno biti dugotrajan, naporan i zahtjevan rad na gubitku nepotrebno nakupljenih kilograma. Tako se javljaju i pozitivni učinci na jedan od tada najvažnijih sustava – kardiovaskularni – jer pravilnim radom srca održavamo te sposobnosti u vrijednostima koje smo imali i prije trudnoće ili ih još i razvijamo ako tada nismo bili fizički aktivni.

Uz već navedene pozitivne učinke ne smijemo zaboraviti na ostale sposobnosti kao što su mišićna izdržljivost, snaga te fleksibilnost svih važnih struktura. Time će već prvi poznati znakovi trudnoće kao što su mučnina, vrtoglavica ili bezvoljnost biti olakšani ili će potpuno izostati. Tjelovježbom uvelike utječemo na posturu pa svakodnevne kretnje i pokrete obavljamo bez većih razlika, umora, bolova u mekim i tvrdim tkivima. Važno je spomenuti da se i najvažniji dio trudnoće – porođaj – također bolje podnosi s obzirom na napore, trajanje te ubrzano disanje.

Kada govorimo o psihičkoj komponenti, mislimo na sigurnost koja se stvara i javlja spoznajom da tijelo nije inertno te da nas ne prati osjećaj bolesti ili prikovanost uz krevet. Treningom utječemo na svoju svijest koja stvara osjećaj zadovoljstva vlastitim tijelom te promjene na njemu doživljavamo kao nešto posebno, pripremajući se za sam čin porođaja.

Vedran Ćosić

za BIPO KLUB

www.taja.hr