Zdrava hrana od samog početka

3 min čitanja

Niste se ni okrenuli, a vaš mališan koji je tek neki dan jeo svoju prvu kašicu, već zahtijeva i zna točno što bi jeo. Kako bi izbor vašeg mališana bila što češće zdrava hrana, važno je njegov ukus izgraditi na upravo takvoj hrani.
Isto tako, vrlo je važno ono što vidi – dakle, ako vidi roditelje da jedu zdravo, bit će mu lakše pridružiti vam se i raditi isto što i vi. Ne možemo dovoljno istaknuti, a sigurni smo da i sami znate, koliko je upravo prehrana važna za čovjekovo zdravlje. Naučimo ih da biraju zdravo i budu zdravi!

A zdrava hrana nije uopće komplicirana za pripremu. Kako mališani rastu, izbor je sve veći, a kombinacije brojne. Imajte na umu, prije svega, da je djeci najzdravije uvijek dati ono najjednostavnije – npr. na bilo koji način termički obrađeno povrće, žitarice u kombinaciji s povrćem ili voćem ili pak vrlo jednostavno pripremljeno meso ili ribu.

Ako dijete prihvaća i voli ovako jednostavnu hranu, ne morate puno razbijati glavu oko toga što mu ponuditi. Samo namirnice prilagođavajte godišnjem dobu. Želi li dijete pojesti pečenu puter tikvu s malo maslinova ulja, eto vam obroka ili možda priloga uz komad pečenog pilećeg ili purećeg filea. Oboje možete ispeći u pećnici – puter tikvu u kori, a meso u papiru za pečenje.
Slične kombinacije su batat i meso, tikvice i riba… Mališani vole hamburgere i pizze – napravite zdravu verziju! Hamburger napravljen kod kuće može biti itekako zdrav, a pizzu možete napraviti s integralnim tijestom i puno povrća.

Ako povrće teže prolazi, pokušajte s juhama ili pireom. Sve što možete izmiksati do teksture juhe ili pirea, moglo bi proći kod mališana. Ključna je često – boja. Ako u pire krumpir dodate malo blitve, skuhane i obrađene u blenderu, dobit ćete zabavni zeleni pire. Možete mu dodati i kuhanu mrkvu, ciklu…

Za juhu skuhajte jedan luk, jedan krumpir i dodajte povrće po želji – brokulu, puter tikvu, tikvice. Skuhajte povrće, zajedno s vodom u kojoj se kuhalo usitnite štapnim mikserom i na kraju dodajte malo vrhnja.

Važno je znati da djeca radije jedu puno manjih obroka, nego onako kako su navikli odrasli, tri „velika“ obroka. Između obroka svakako im ponudite voće, orašide, integralni kruh s domaćim namazom ili pak popularne muffine koje djeca rado jedu. Muffini mogu biti i slatki, s voćem, ali neka budu bez rafiniranog šećera. Koristite prirodne zaslađivače, npr. med, kokosov šećer ili javorov sirup. Za muffine nemojte koristiti bijela brašna, nego pokušajte s integralnim, kukuruznim, raženim, pirovim, slanutkovim… Užina isto tako mogu biti i komadići svježeg povrća koje će mališani umakati u jogurt ili sličan namaz.

Zapamtite, ako kod mališana prolazi najjednostavnije, ne komplicirajte! I ne tjerate ih da jedu sve. Dajte mu na izbor nekoliko namirnica – možda ne želi pojesti blitvu, ali će pojesti mladi špinat, ako ne pojede ciklu, možda mu se svidi slatki krumpir… Ne moraju jesti baš sve, samo pripazite da bude raznoliko!

Za Bipo klub časopis Mama&Beba