Zdrava prehrana u trudnoći: Što to zapravo znači?

3 min čitanja

Zdrava prehrana vrlo je važna, osobito ako si trudna ili planiraš trudnoću. 

Tvoja se bebica oslanja na tebe da joj osiguraš pravu ravnotežu hranjivih tvari kako bi joj pomogla da se pravilno razvija i raste, čak i nakon što se rodi. Pametan odabir hrane može ti pomoći da imaš zdravu trudnoću i zdravo dijete. U nastavku saznaj dodatne benefite zdrave prehrane u trudnoći i nakon nje. 

Uspostavi obrazac zdrave prehrane

Hraniti se zdravo znači slijediti obrazac zdrave prehrane koji uključuje raznoliku hranu i piće. Jedi raznovrsno povrće, voće, cjelovite žitarice ili nemasne mliječne proizvode i proteinsku hranu.

Biraj hranu i piće s manje dodanih šećera, zasićenih masti i soli. Ograniči rafinirane žitarice i škrob koji se nalaze u hrani poput keksa, bijelog kruha i nekih grickalica. Ako imaš mučnine, pokušaj pojesti komad tosta ili krekere od cjelovitih žitarica. 

“Što učiniti kada baš ništa ne možeš jesti zbog mučnine, saznaj ovdje.”

Bebino zdravlje

Tvoj odabir hrane utječe na bebu. Ako štediš na potrebnim namirnicama tijekom trudnoće, riskiraš zdravstvene komplikacije za svoju bebu. Na primjer, bitno je osigurati da unosiš dovoljno folne kiseline. Ovo je važno za razvoj mozga i leđne moždine. Premalo kalorija može rezultirati niskom porođajnom težinom i imati negativan učinak na razvoj djeteta. Previše kalorija pak može rezultirati velikom porođajnom težinom i kompliciranijim porodom. 

Tvoje zdravlje

Trudnoća i porod uzimaju veliki danak na tvom tijelu, a on je još veći bez pravilne prehrane. Hrana bogata željezom sada je ključna za tebe. S druge strane, previše nezdrave hrane može povećati tvoj  krvni tlak i uzrokovati dodatno debljanje. Nezdrava hrana može čak utjecati i na tvoje raspoloženje.

Moram li jesti za dvoje kad sam trudna?

Ovo je potpuni mit! S obzirom na to da si trudna, jasno je da ćeš češće biti gladna, no to ne znači da se moraš na silu prejedati. Slobodno utaži glad i pritom pokušaj da konzumiraš zdravije namirnice. 

Doživotna korist za oboje

Hrana ima veliku ulogu u očuvanju zdravlja mama i beba. Prakticiraj dobre prehrambene navike i oboje ćete imati doživotne koristi od toga. Ako dosad nisi imala pretjerano zdrave navike, a voljela bi ih početi mijenjati, evo jednog malog trika kako se lakše “prebaciti” u mode zdrave prehrane – pokušaj dan započeti zdravim doručkom. To bi ti trebalo pomoći da manje grickaš između obroka, osobito hranu koja je bogata mastima i šećerom. Ukusne, zdrave i zasitne recepte otkrij ovdje