Majke

Kako dolazak bebe može promijeniti seksualni život roditelja?

Nakon poroda ženinom tijelu trebat će nekoliko tjedana da se u potpunosti oporavi i odmori, odnosno da eventualne ranice na spolnim organima zacijele, hormoni se vrate u ravnotežu te da povrati energiju i snagu. Prvih tjedana po dolasku iz bolnice roditelji su koncentrirani na novorođenče i njegove potrebe te često vlastiti odnos stave malo po strani. No, ako se sve s bebom odvija uredno i “po planu”, nakon više tjedana apstinencije, većina parova može početi ponovno održavati redovite spolne odnose. No pitanje je da li želi?

 

Naime, često se događa, posebno mladim parovima ili onima kojima je to prvo dijete, da im s dolaskom bebe seksualni život pati. Djelomično je za to kriva biologija, jer kod nekih se žena hormonalna ravnoteža uspostavlja još mjesecima nakon trudnoće i poroda, a ta spomenuta previranja itekako imaju utjecaj na libido koji je obično smanjen. Neke studije pokazuju da i muškarci imaju smanjenu seksualnu želju nakon dolaska bebe, odnosno da im razina testosterona u organizmu opada.

 

Čini se kao da je mudra majka priroda to tako namjerno zamislila kako bi roditelje više fokusirala na novorođenče i njegove potrebe te odgodila novu trudnoću dok bebica barem malo ne stasa.

 

Kod mlađih i neiskusnijih roditelja može se dogoditi i nagli pad samopouzdanja te javiti nesigurnost i strah koji utječu negativno na seksualnu želju. Na primjer, mnoge žene ne osjećaju se dobro u vlastitom tijelu, neki muškarci osjećaju kao da nisu dorasli novoj situaciji, neki se osjećaju pomalo izostavljeno (jer u prvim tjednima beba je isključivo fokusirana na mamu), neke žene su toliko iscrpljene da im je seks zadnji na pameti i slično.

 

Kada beba stigne kući, događa se još jedna snažna emocionalna promjena – sva ljubav, nježnost i pažnja koju pojedini roditelj nosi u sebi odjednom se kanalizira u tom malenom smotuljku i te se potrebe zadovoljavaju u njezi i brizi za bebu. Nekim je roditeljima draže satima gledati u bebicu i diviti se čaroliji koju se stvorili, nego te sate provesti u zajedničkim aktivnostima u koje spadaju i seksualni odnosi. Ta fascinacija je normalna i parovima obično treba neko vrijeme da fokus koji imaju isključivo na bebi u prvim tjednima, polagano počnu vraćati jedan na drugoga.

 

I na kraju, tu je vječni umor, iscrpljenost i stres koji ponekad dovode do nervoze i iritabilnosti, a to nisu baš idealni preduvjeti za intimna druženja.

 

Bez obzira na sve spomenuto i sve promjene koje dolazak bebe donosi, mnogi parovi uspijevaju održavati strast i želju koju su imali i ranije, uz malo truda.

Važno je doći do te točke nakon dolaska bebe, jer seksualni odnos samo je jedna od manifestacija mnogo važnijih i dubljih odnosa. Naime, nema seksualnog odnosa ako nema povjerenja, poštovanja i privlačnosti, ako nema dublje intimne povezanosti. Ako partneri poštuju jedan drugog, vole se, imaju bezgranično povjerenje jedan u drugog i tu si privrženost i intimnost pokazuju (izmeđuostalog) i u seksualnoj želji, oni posredno stvaraju temelje i pozitivnu, sretnu okolinu u kojoj će uz zadovoljne roditelje odgajati jedno zadovoljno i sretno dijete.

 

Ako vam se teško pokrenuti i ne znate odakle bi počeli obnavljati svoj seksualni život, donosimo nekoliko savjeta:

 

Planirajte

Naravno, seks je najstrastveniji i najzabavniji kad je spontan, kao i sve u životu, ali izvanredne situacije zahtijevaju izvanredne metode. Najsigurnija metoda je planiranje. Ako ćete čekati “pravi trenutak” ili “spontani trenutak”, moguće je da do njega nikada neće doći. Dogovorite dan, pobrinite se za romantiku, intenzivno razmišljajte o tome kako će vam biti lijepo i jednostavno počnite.

 

Naspavajte se

Svaki roditelj jako dobro zna da ima dana i da obično dolaze u nizu, kada bi uvijek izabrali spavanje ispred seksa. I to je u redu, kažu terapeuti. Tijelo i um trebaju se odmarati ako im to treba, a i odmoreni partneri imaju puno više šanse da postanu ponovno i seksualni partneri.

 

Izbjegavajte nervozu i svađice

Pokušajte svaki dan, ma koliko bio stresan i težak, pretvoriti u pozitvnu priču. Izbjegavajte svađice, pokušajte biti opušteni, manje nervozni i svemu pristupajte blago i smireno. Takva atmosfera u vašem domu zasigurno će pridonjeti tome da ćete si zaželjeti malo intime, bliskosti i maženja s voljenom osobom dok bebica zaspi.

 

Ne optužujte se i ne predbacujte si

Svaki roditelj prolazi kroz razdoblje smanjenog libida i seksualne želje nakon rođenja bebe. To je i biološki uvjetovano, ali i potpuno normalno. Ako ćete se time opterećivati i zasipavati sami sebe negativnim i optužujućim mislima, samo ćete u sebi pojačavati strah da nešto nije u redu, a time i gubiti ono malo seksualne želje koja zasigurno negdje tinja u vama. Vaša očekivanja prema samima sebi ili prema partneru/partnerici ponekad će se izjaloviti, ali to je život i kao u svemu drugom ne treba si razbijati glavu time zašto je to tako, već se treba potruditi promijeniti stvari na bolje kad osjetite da to možete i želite.

 

 

 

www.klinfo.hr