Mala djeca

Inicijativa za oralno zdravlje djece

Smjernice za pravilnu oralnu higijenu

• Nadgledajte svoju djecu u četkanju zuba do njihove 8 godine. Tako ćete biti sigurni da su njihovi zubi dobili adekvatnu njegu.

• Započnite brigu o zubima djeteta već u dojenačko doba. Mliječni zubi su iznimno važni, a naviku četkanja zubi bitno je početi stvarati već od najranije dobi.

• Četkajte zube djetetu 2 puta dnevno po 2 minute. Tako ćete im pomoći da izbjegnu oralne probleme u budućnosti. Zadnja stvar koju vaše dijete smije imati u ustima prije počinka je četkica za zube (ili blazinica ukoliko se radi o dojenčetu).

 

Oralno zdravlje i opće zdravlje

• Oralno zdravlje je ključno za opće zdravlje.

Oralni problemi mogu imati veliki učinak na razvoj i dobrobit vašeg djeteta, kao npr.; mogu uzrokovati otežano uzimanje hrane i tekućine, bol i nelagodu, nemirne noći, umor i smanjenje koncentracije, smanenje samopouzdanja i nerado smijanje.

Djetetova prehrana je vrlo važna za njegove zube

Odvojite svoje dijete od hranjenja na bočicu kada je to moguće te ga naučite da pije iz dječje šalice.

• Ograničite dijete na 3 obroka i 2 međuobroka na dan.

Izbjegavajte hranu s visokim koncentracijama šećera, te izbjegavajte dodavanje šećera mlijeku ili hrani Vašeg djeteta.

Birajte zdrave međuobroke, kao npr. voće, povrće ili sir.

• Pijte vodu!

Izbjegavajte davati svome djetetu sokove i gazirana pića.

                

Četkanje

• Djetetove zube treba četkati 2 puta dnevno, naročito prije odlaska na spavanje. Četkanje je važno jer se na taj način uklanja plak (zubne naslage) sa zubnih površina. Plak je nakupina bakterija koja se konstantno stvara i razvija. Ukoliko se plak ne ukloni, stvaraju se šećerne kiseline koje uzrokuju propadanje zubi (karijes). Pravilno četkanje s fluoridnim pastama je jedan od najučinkovitijih načina u prevenciji karijesa.

• Počnite s četkanjem zubi vašeg djeteta čim niknu, bez obzira što se radi o mliječnim zubima.

Uvedite četkanje zubi kao dnevnu rutinu, i budite sigurni da ste očetkali sve zube ne zaboravljajući stražnje zube (molare). Preporučamo da pomažete ili asistirate djetetu pri četkanju zuba do djetetove 7 ili 8 godine jer djeca prije te dobi nisu dovoljno vješta da sami adekvatno očetkaju zube.

• Izaberite četkicu s malom glavom i mekanim vlaknima.

Nikad ne dijelite četkicu i mijenjajte je svaka 3 mjeseca ili kada se vlakna rascvjetaju.

• Koristite fluoridnu zubnu pastu prilagođenu dobi djeteta.

Fluor je dokazan da štiti zubnu površinu od nastanka karijesa. Sada postoji nova tehnologija u zubnim pastama koja dodatno pridonosi učinkovitosti fluora. Osim fluorida sadrži i neutralizator šecerne kiselineTM koji se bori protiv šecerne kiseline prije nego naštete zubima. Pitajte svog doktora dentalne medicine za savjet koju paste biste trebali koristiti za Vaše dijete.

Čišćenje zubnim koncem

• Čišćenje zubnim koncem pomaže ukloniti plak u međuzubnim prostorima koje se ne može ukloniti četkanjem. Redovitom upotrebom zubnog konca stavaraju se dobre navike za buduću oralnu higijenu.

Također, u savjetima vam može pomoći doktor dentalne medicine.

Djeca mlađa od 8 godina bi trebala imati pomoć od strane odrasle osobe pri korištenju zubnog konca.

Redovito odlazite medicine doktoru dentalne

• Idealno bi bilo kada bi djeca počela posjećivati doktora dentalne medicine s navršenih 1 godine života.

Na taj način im se pomaže da se upoznaju s dentalnom ordinacijom, a vi ćete moći dobiti vrijedne savjete i informacije od doktora dentalne medicine. 

 

 

Colgate - partner Hrvatske komore dentalne medicine