Mala djeca

Rotavirus

Gotovo da nema roditelja malog djeteta koji nije čuo za rotavirus. Iako sam virus ne ostavlja teže posljedice, tijek bolesti kod neke je djece izrazito naporan i iscrpljujući za maleni organizam na jedan način, a za roditelje na drugi, pa roditelji često strepe od ove crijevne viroze.
A koliko malen može biti organizam govori podatak da se rotavirusom mogu zaraziti djeca već od šest mjeseci starosti, pa najčešće do otprilike pet godina. 

Prema nekim podacima rotavirus odgovoran je za čak 30% infekcija gastrointestinalnog sustava dojenčadi i male djece. Jedan od razloga ovolikog postotka oboljelih je činjenica da ovaj virus u organizam može ući na dva načina: 

•    oralno fekalnim putem – unošenje virusa u usta rukama ili predmetom koji je kontaminiran
•    kapljičnim putem – virus se nalazi u kapljicama sline, pa se tijekom govora/kihanja/kašljanja širi zrakom

Vrlo je važno stoga temeljito prati ruke nakon obavljanja nužde i nakon mijenjanja pelena. 
Simptomi zaraze rotavirusom su:

  • prvenstveno proljev
  • temperatura
  • moguće je i povraćanje

Ono što morate imati na umu je da dijete proljevom i povraćanjem gubi tekućinu koju mora nadoknaditi kako ne bi dehidriralo – jer tu leži najveća opasnost zaraze ovim virusom. Upravo zbog dehidracije dijete može završiti i na bolničom liječenju. 

Djetetu uvijek nudite vode, i to bolje više puta po malo, a ako još uvijek doji, češće mu ponudite dojku. Ako primijetite da dijete ima suhe i ispucane usne, blijedu i hladnu kožu, te da manje mokri – obratite se odmah liječniku jer je moguće da je dehidriralo. 

Lijek za rotavirus ne postoji, kao što je i inače najčešće slučaj s virusima. Kao prevencija dostupno je cjepivo, o čemu se možete raspitati kod liječnika – uz cjepivo dijete može dobiti virus, ali u blažem obliku.
Ali ono što možete učiniti kako biste pomogli djetetu zaraženom rotavirusom jest:

•    pobrinuti se da popije rehidracijsku otopinu – tako se u tijelu unose osim tekućine i elektroliti, čime se sprječava dehidracija
•    nemojte uvoditi dijetu – čim prije nakon početka proljeva uvedite djetetu normalnu prehranu, a dobro je jedino izbjegavati slatko u bilo kojem obliku; ipak, klasična dijetna prehrana, uz uobičajenu, ne može odmoći
•    uključite probiotike – čim se pojavi proljev, potrebno je davati probiotike (dokazano je da smanjuju proljev)

 


Za Bipo klub časopis Mama&Beba