Doktor

Martina Ujević, dr.med.

Poliklinika Ginekos

Problemi sa mokrenjem (“bježanje” mokraće) se javljaju u oko 50% trudnica. Težina inkontinencije se pojačava tokom trudnoće, posebno u drugom tromjesečju. Prognoza urinarne inkontinencije nakon poroda je dobra.

U 70% žena se spontano povlači nakon nekoliko dana nakon poroda. U 10% žena zaostaju i dalje simptomi povremene inkontinencije i nakon godinu dana postpartalno.

Određenim postupcima možemo smanjiti pojavu te učestalost inkontinencije postpartalno su:

 • redukcija tjelesne težine te posebno važno povećanje fizičke aktivnosti
 • vježbe za mišiće dna zdjelice
 • adekvatno liječenje stanja koja su povezana sa inkontinencijom (dijabetes,depresija,konstipacija)
 • redovito pražnjenje mokraćnog mjehura( većina prazni mokraćni mjehur svaka 3-4 sata dnevno) te pogotovo ne izbjegavati mokriti kada niste kod kuće

Iako se govori o jutarnjim mučninama one se mogu javiti tokom cijelog dana.

Jutarnje mučnine imaju oko 50% trudnica prva dva mjeseca trudnoće. Ne zna se pravi uzrok ali se primarno povezuje sa rastućim hormonom trudnoće- betaHCG-om te estrogenom.

Hemeroide ima 30-40% trudnica i posljedica su povećanog lokalnog venskog tlaka  u kombinaciji sa čestom konstipacijom. Konstipacijom smatramo manje od 3 stolice tjedno.

Jedino na što možemo utjecati je redovito pražnjenje crijeva.

Najvažnije je da pijete dovoljno tekućine te da se pravilno hranite.

Upotreba vlakana u prehrani (cjelovite žitarice, leća, grah, sušeno voće) uz pravilno održavanje higijene pomoći će Vam da smanjite tegobe.

Postoje i komercijalni nadomjesci vlakana a preporučena dnevna doza je 20-30g/dnevno.

Preporuča se da izbjegavate određene vrsta riba-predatora kao što su tuna, morski pas, sabljarka zbog nakupljana teških metala, posebno žive, koji štete razvoju mozga vašeg djeteta..

Alkohol bi trebalo potpuno izbaciti iz prehrane te smanjiti unos kave na maksimalno dvije šalice dnevno.

Izbjegavati sireve od nepasteriziranog mlijeka.

Za uporabu biljnih preparata savjetujte se sa svojim liječnikom koji će ih dodatno provjeriti.

Sva hrana treba biti dobro oprana te dobro termički obrađena.

Pojavu mastitisa možete izbjeći potpunim pražnjenjem dojki nakon podoja. Prije dojenja otuširajte se toplom vodom te nježno izmasirajte grudi.

Češći problemi kod dojenja su bolne i povećane dojke te bolnost bradavica.

 • U slučaju izraženo povećanih, bolnih dojki i nakon podoja preporučeno je dodatno se izdojiti rukama ili pumpicom. Pazite da ne izdojite previše mlijeka max unutar 2-5min. Duže izdajanje može imati kontra efekt.
 • Bolnost bradavice je normalna početkom dojenja, ali ako ono traje tokom cijelog podoja to je najčešće znak ili da dijete nije u dobrom položaju za dojenje ili se radi o ozljedi bradavice. U slučaju ozljede bradavica postavite hladan oblog nakon dojenja i zaštitite dojke do sljedećeg podoja sa ulošcima za dojku. Potražite savjet od svog liječnika o mogućnosti lokalne aplikacije antibiotskih preparata.

Preporučene pretrage prije trudnoće su ginekološki pregled sa Papa testom i ultrazvučnim pregledom. Ne manje važna je vlastita edukacija i razgovor o eventualnim medicinskim intervencijama koje će biti potrebne za vrijeme trajanja trudnoće.
U obradu prije trudnoće spada i osobna anamneza buduće trudnice:

 • Kronične bolesti i njihov utjecaj na majčino zdravlje i fetus ( dijabetes, hipertenzija,debljina, bolesti štitnjače)
 • Uporaba lijekova (zbog neke od gore navedenih i drugih kroničnih i akutnih bolesti) i njihov utjecaj na fetus
 • Obiteljska anamneza genetskih stanja
 • Uporaba duhana, alkohola
 • Preboljele zarazne bolesti I provedeno cijepljenje.

I naravno posebno je važna uputa o prekoncepcijskom uzimanju folne kiseline.

Da, možete ostati trudna za vrijeme dojenja.

U žena koje uopće ne doje ovulacija se najranije javlja 25 dana nakon poroda (najčešće 45-95 dana poslije poroda). Za žene koje doje ovulacija je kasnija i manje predvidljiva.

70% žena će početi menstruirati 12 tjedna poslije poroda, a od toga se u 20-70% prethodno javlja ovulacija pa tako i mogućnost trudnoće.

Escherichia coli je jedna od glavnih vrsta bakterija koja žive u našem debelom crijevu. Izuzetno je važna za probavu i sudjeluje u metabolizmu ugljikohidrata. Sama trudnoća povećava mogućnost ulaska E coli u urinarni trakt pa tako i mogućnost da izazove upalu.
Upale urinarnog trakta sa simptomima ili bez njih najčešća su upala tijekom trudnoće i javljaju se u 10-20% trudnica. Ako se upala ne liječi postaje opasna i za Vas i za dijete uzrokujući različite komplikacije od prijevremenog poroda do sepse.

Preventivno možemo djelovati pijući dovoljno tekućine te održavanjem higijene.
Pravilno održavanje higijene je podjednakno važno kao i dovoljna hidratacija.
Redovito pranje ruke te nakon velike nužde, pravilno brisanje papirom potezom sprijeda prema straga smanjuje mogućnost upale.

Žene koje puše su pod povećanim rizikom za spontani pobačaj, prijevremeni porod, da rode djecu niske tjelesne težine, da imaju prijevremeno puknuće plodovih ovoja, placentu previju, abrupciju (odljuštenje) posteljice te mrtvorođenčad.

Maksimalni učinak prestanka pušenja je ako je ono u prvom tromjesečju pa se preporučuje da Vas potičemo da prestanete pušiti što prije.

Svjetska zdravstvena organizacija 2009. god je izdala priopćenje da prikupljeni podaci o korištenju ultrazvuka u trudnoći NE pokazuju povećani rizik za loš majčini/ fetalni/ neonatalni ishod, poremećen psihički ili neurološki razvoj, rizik za dječije malignome, poremećne kognitivne sposobnosti te mentalne bolesti.

Danas su preporučena  tri ultrazvučna pregleda u trudnoći.

Neplodnost se definira  kao nemogućnost para da ostvari trudnoću unutar 12 mjeseci redovith spolnih odnosa.

Ako nakon 12 mjeseci ne dođe do trudnoće započinje se s dijagnosticiranjem problema. Kod žena starijih od 35 godina i preegzistirajućih medicinskih problema partnera dijagnostika se može započeti i ranije - nakon 6mj.

Općenito se uzroci neplodnosti mogu podijeliti na: muški čimbenik, ženski čimbenik, uzroke vezane za oba partnera i na nažalost nepoznate uzroke.

Najčešći uzroci neplodnosti:

 • muški čimbenik– 23 %
 • problemi sa ovulacijom – 18 %
 • oštečenja jajovoda – 14%
 • endometrioza – 9%
 • problemi sa koitusom – 5%
 • čimbenik vrata maternice – 3%
 • nepoznato– 28%

Ako se radi o urednoj trudnoći možete imati seksualne odnose tokom cijele trudnoće.
Ipak, preporuča se, ako je to moguće, odnos sa kondomom. Za zdravu rodnicu potreban je nizak pH. Sjemena tekućina podiže pH te se stoga preporuča odnos s kondomom.

Preporučeni dobitak na težini za vrijeme trudnoće ovisi o nekoliko faktora, a najvažniji su BMI - index tjelesne mase i da li je trudnoća jednoplodna ili višeplodna.

BMI - index tjelesne mase je određen omjerom između tjelesne težine i m2 i zbog toga je različit za svaku trudnicu.

Od 1930. kada je preporučeno dobivanje na težini bilo 6,8kg danas je generalna preporuka za žene normalnog BMI (18,5-24,9kg/m2) između 11-16kg.

Točne vrijednosti koje su optimalne za vas prodiskutiraje sa svojim ginekologom.

Očekivano dobijanje na težini za jednoplodnu trudnoću:

 • BMI < 18.5 kg/m2 – preporučeno dobivanje na težini od 12.5 to 18.0 kg
 • BMI 18.5 to 24.9 kg/m2 (normalna tjelesna težina) – preporučeno dobivanje na težini 11.5 to 16.0 kg
 • BMI 25.0 to 29.9 kg/m2 – preporučeno dobivanje na težini 7.0 to 11.5 kg
 • BMI ≥30.0 kg/m2 –preporučeno dobivanje na težini 5 to 9.0 kg