Trudnice

Pripreme za dojenje i najčešće zamke zbog kojih majke odustaju od dojenja

Edukacija oba roditelja prije i nakon rođenja djeteta veoma je važna sastavnica uspješnog dojenja. Najčešće se provodi kroz trudničke  tečajeve  , uključenjem u grupe za potporu dojenja, savjetovanje s prijateljima i drugim roditeljima.  Važno je pozitivno ozračje cjelokupnog društva , pomoć, savjet i potpora u rodilištu ali i nakon dolaska kući  putem patronažne službe  ali i posebno osposobljenih laika. Potpora i poticanje dojenja od strane oca može puno pomoći posebno kod pojave poteškoća u fazi adaptacije.

Dojenje je vještina koja se uči , ona nije uvijek jednostavna  i premda  je urođena nekoj novorođenčadi i majkama treba više tjedana da je savladaju. Važno je da u kritičnim trenucima kada umor i nagomilane emocije vode glavnu riječ ne donosite odluku o prestanku dojenja.

Dojiti se prestaje zbog nedovoljno informacija i neznanja, umora, stresa, izostanka podrške obitelji te zbog poteškoća u samom procesu dojenja.

ZBOG ČEGA MAJKE NAJČEŠĆE ODUSTAJU OD DOJENJA:

1. Subjektivni osjećaj nedostatka mlijeka : prvih dana po porodu nabrekle i prepune dojke u kojima kasni refleks otpuštanja mlijeka pa dijete siše nekoliko minuta prije nego se pojavi mlijeko, pomoć: kružna masaža dojke, topli oblozi prije podoja, oksitocinski sprej, nakon trećeg tjedna s pojavom zrelog mlijeka dojka postaje mekša , VAŽNO: punoća dojke nije pokazatelj količine mlijeka u njoj pomoć: dojite češće  danju i noću, dojenje funkcionira po principu ponude i potražnje.

2. Mala količina izdojenog mlijeka: manja od objektivne djetetove potrebe prema dobi i težini; majka nikada ne izdoji toliko mlijeka koliko može povući dojenče, najčešća greška leži u pogrešnom položaju djeteta na  dojci ili pogrešnoj tehnici dojenja

3. Plač djeteta nakon podoja; uzroka ima više,  najčešće previše posisanog zraka ; pomoć: pravilna tehnika dojenja i podrigivanja dojenčeta

4. Učestalo buđenje noću: u prvim mjesecima života hranjenje noću doprinosi djetetovom boljem rastu i razvoju. Novorođenče ogladni već nakon 2-3 sata, ne izbjegavajte noćne podoje.  Mlado dojenče koje predugo spava noću može to činiti i zbog  gladi.

5. Dijete odbija dojku i nemirno je na njoj:  uzrok može biti od strane djeteta u vidu otežane prohodnosti nosa,  davanje mlijeka  na bočicu naizmjence s dojenjem može izazvati zbrku  tkz. konfuziju bradavice , možda ste svojom prehranom utjecali na aromu mlijeka što može imati za posljedicu  nemir na dojci.

6. Dijete siše često i sisanje dugo traje, nije znak da majka nema mlijeka , važno je da aktivno siše , dužina sisanja u početku je i po pola sata na jednoj dojci, kasnije sve kraće U početku ponudite obje dojke.

I na kraju ali ne manje važno:

    U pripremi za dojenje saznajte što više o uvjetima dojenja u rodilištu u kojem ćete se poroditi, ima li organizirani stalni boravak s djetetom ili ćete biti povremeno odvojeni  ….

    Ne donosite zaključke o uspješnosti dojenja nakon prvih nekoliko podoja jer oboje  prolazite fazu upoznavanja, adaptacije, a u  periodu ste  oporavka nakon poroda.

    Organizirajte  obitelj da vam u početku pomogne oko svakodnevnih poslova kako bi se  više vremena mogli posvetiti dojenju  ali i neophodnom odmoru.

    Uvijek pri ruci imajte telefonski broj patronaže, udruge za potporu dojenja, prijateljice s dobrim iskustvom dojenja , a  koji će vam biti na pomoći u trenucima krize, emocionalne i tjelesne iscrpljenosti.

 

 dr. Diana Puževski

www.bebe-nestle.hr