Trudnice

Računanje trudnoće

Kako izračunati točno trajanje trudnoće?

Prije trudnoće žene često čuju trudnice kako govore u kojem su tjednu trudnoće, pa se uglavnom pitaju „dobro o kakvim one tjednima govore? Nije li dovoljno reći koliko je mjeseci prošlo?“ E, pa nije. U čemu je točno „problem“?

Prije svega, činjenica je da se dijete, odnosno plod, mijenja i raste iz tjedna u tjedan. Liječnicima tjedni služe upravo zato da bi odredili razvija li se beba ispravno. U samo dva tjedna, što je otprilike polovica mjeseca, plod može poprilično narasti, posebno pred kraj trudnoće. Zato će trudnice uvijek naglasiti koliko su točno tjedana trudne, pa čak i dana. Pojasnit ćemo vam kako računati tjedne.

 

40 tjedana

Sigurno znate da trudnoća traje 9 mjeseci. Ovdje govorimo o kalendarskim mjesecima, koji traju u prosjeku 4,4 tjedna. Lunarni mjesec, pak, traje 4 tjedna.
Jedno vrijeme Svjetska zdravstvena organizacija pokušala je uvesti univerzalno računanje prema lunarnim mjesecima, gdje bi trudnoća trajala 10 mjeseci. Iako neki još uvijek tako računaju, uobičajeno je reći da traje 9 mjeseci, odnosno točnije 9 mjeseci + jedan tjedan. Shvaćate zašto je jednostavnije i točnije brojati u tjednima?

Trudnoća traje 40 tjedana, odnosno 280 dana (u prosjeku 266 dana od pravog začeća). Pitate se kada početi brojati? Nulti dan brojanja je prvi dan vaše posljednje mjesečnice, prije nego što ste zatrudnjeli. Istina, tada još niste niti bili trudni, ali zbog lakoće određivanja termina porođaja, to je ustaljeni način brojanja. Dakle, ako vam je posljednja mjesečnica bila 1. siječnja, vi ste već 2. siječnja bili „trudni“ jedan dan. Devetoga siječnja trudni ste jedan tjedan i jedan dan, odnosno 1 + 1.

Ako još uvijek niste rodili i čitate ovo, gotovo sigurno se pitate kako ćete uvijek znati koliko ste trudni, nećete li se zabuniti? Nećete, uvjeravamo vas. Trudnice s vremenom već bez ikakvog brojanja i razmišljanja mogu reći točno koliko su trudne. Pomaže i to što ste u trudnoći često na pregledima, gdje vas to uvijek liječnik pita, a često se družite i s drugim trudnicama, pa je trenutna brojka uvijek aktualna.

 

Tromjesečja

Trudnoća se sastoji od tri tromjesečja, a nisu svi stručnjaci suglasni u tome koji tjedni trudnoće točno pripadaju kojem tromjesečju. Dok neki za početak drugog tromjesečja uzimaju 13. tjedan trudnoće, drugi će reći da je 13. tjedan posljednji tjedan prvog tromjesečja. Sukladno tome, drugo tromjesečje završava s 26. ili 27. tjednom.

Što se tiče, pak, termina porođaja, pretpostavljamo da već znate, nije nužno i dan kad ćete uistinu roditi. Tek pet posto djece rađa se na određeni termin, bez obzira kako termin računali.


 

Nataša Krstičević za BIPO KLUB