Trudnice

Pušenje u trudnoći

Ako niste dosad, u trudnoći prestanite pušiti!

Gotovo svaka osoba koja ugleda trudnicu koja puši, pomislit će kako to nije lijep prizor, te će se pitati ne misli li ta majka na zdravlje svog nerođenog djeteta. Odgovor glasi: misli, vjerojatno misli. No, mnoge se osobe jako teško rješavaju ove ovisnosti, čak i na tako važnim životnim prekretnicama.  Iako bi, s obzirom na posljedice pušenja na zdravlje djeteta, to bila jedina mudra i ispravna odluka u trudnoći.

Je li dovoljno reći da dim cigarete sadrži više od 4000 štetnih sastojaka, od kojih mnogi uzrokuju rak? A svi ti otrovi pušenjem dospijevaju u krvotok, dakle postaju sastavni dio izvora bebine hrane i kisika. Kada majka puši, djetetu ograničava dotok kisika – zamislite to kao da je dijete tada prisiljeno disati kroz tanku cjevčicu.

U najgorem slučaju pušenje u trudnoći može biti uzrokom mrtvorođenog djeteta, a tu su i druge brojne neželjene posljedice – prijevremeni porođaj, vrlo niska porođajna težina, te zaostajanje djeteta u razvoju. Pušenjem se čak udvostručuje opasnost od prijevremenog porođaja i niske porođajne težine djeteta. Kako bi majke izbjegle opasnost od ovakvih scenarija, nije dovoljno niti smanjiti broj popušenih cigareta u danu, što mnoge često rade, tješeći se da čine dobro. Naime, već jedna popušena cigareta dnevno dovoljna je da se djetetu uskrati sav potreban kisik.

Baš kao što su i kod samih pušača u najvećoj opasnosti pluća, tako i pluća najčešće stradaju kod djece pušačica. Zbog otrova iz cigareta bebina pluća ne mogu se dovoljno razviti u maternici, pa se tako često rađaju s nedovoljno razvijenim plućima, pa nerijetko svoje prve dane provedu u inkubatoru. No, poteškoće tada ne prestaju. Ta djeca mogu imati poteškoća i kasnije u životu, te mogu biti sklonija bolestima kao što su astma ili bronhitis. Isto tako, ta djeca mogu biti sklonija alergijama kasnije u životu.

Neka istraživanja i studije pokazuju da se ta opasnost od razvijanja alergija produžuje čak i do tinejdžerskih godina, iako se ranije smatralo da će se štetan utjecaj pokazati u nekoliko godina nakon rođenja. Među bolestima koje se mogu javiti tako kasno, a posljedica su pušenja, je također i ekcem.

Neke studije idu tako daleko, pa pokazuju čak i da su djeca majki koje su pušile u trudnoći sklonija razvijanju mentalnih bolesti kasnije u životu. Na primjer, jednom je studijom dokazano da su djeca pušačica gotovo 6 posto sklonija razvijanju shizofrenije u životu.

Naravno, uvijek postoje djeca majki koje su pušile u trudnoći, a rođena su potpuno zdrava, i nisu rijetka. No, jeste li spremni riskirati?

Nataša Krstičević – za BIPO KLUB