Trudnice

Epiduralna – da ili ne – kako odlučiti?

Trudnoća je vrijeme donošenja brojnih odluka, raznih previranja, promišljanja, a najviše ih je vezanih, naravno, uz porođaj. Teško je razmišljati i donositi odluke o nečem što ne možete niti zamisliti, ne možete znati kako ćete se nositi s time u tom trenutku. Važna stavka porođaja je i epiduralna anestezija. Dok o nekim stvarima vezanima uz porođaj možete lako odlučiti tijekom porođaja, epiduralna anestezija je nešto o čemu morate znati sve unaprijed i u ključnom trenutku donijeti odluku.

Što je epiduralna anestezija i kako djeluje?

Epiduralna anestezija je regionalna metoda ublažavanja boli i najčešće se upotrebljava tijekom porođaja. Ne treba ju brkati sa spinalnom anestezijom, koja se slično primjenjuje. Spinalna anestezija je jedina kojom se postiže potpuna anestezija od struka naniže, pa se stoga, iako je jednostavnija za primjenu, koristi najčešće kod carskog reza.
Epiduralnom se postiže ublažavanje ili uklanjanje bolnih podražaja, dok motorička funkcija područja ostaje očuvana.

Lijekovi se kod epiduralne mogu ponavljati ili davati kontinuirano, a jačina i način djelovanja ovisi uvelike o osobi kojoj se daje. Prednost je što anesteziolog može nadgledati tijek porođaja i prilagoditi vrstu, količinu i jačinu lijekova koji se daju. To je važno zbog tijeka porođaja, te činjenice da rodilja mora sudjelovati u porođaju tiskanjem, te biti svjesna dolaska djeteta na svijet. Zbog umanjenih bolova trudnica ima priliku opustiti se između trudova, a istovremeno može osjetiti izgon djeteta.

No, važno je točno odrediti vrijeme davanja epiduralne anestezije, jer ako se uvede prerano, može uzrokovati nestanak trudova, a ako se uvede prekasno može usporiti spuštanje ili čak izgon djeteta.

Važno je napomenuti da epiduralna anestezija ni na koji način ne šteti djetetu.

Nuspojave

Komplikacije i nuspojave kod epiduralne anestezije su minimalne i rijetke, ali postoje i morate ih imati na umu kad odlučujete. Može doći do pada krvnog tlaka i usporavanja rada srca, mučnine, privremenog gubitka osjećaja u nogama, glavobolje (koja može trajati i po nekoliko dana), a može doći i do motoričke blokade. No, sve se te nuspojave mogu lako riješiti.

Svaka je žena priča za sebe i nemaju sve jednak prag tolerancije na bol. Ako znate da je vaš prag visok, možda porođaj bez epiduralne i nije suluda ideja, dok bi se žene s niskim pragom tolerancije na bol mogle lakše odlučivati na ovaj postupak.
 

Za Bipo klub časopis Mama&Beba