Znate li do kada će se mijenjati boja očiju vaše bebe?

6 min čitanja

Kad mama dobije u naručje i prvi puta ugleda svoju bebu, prvo će se istog trena zaljubiti, a nakon toga početi istraživati svaki centimetar tog malenog dragocjenog bića. Osim provjere jesu li svi prstići na broju, prije svega će s velikim zanimanjem ispitati kakvu boju očiju ima njezino novorođenče. Od prvog dana roditelji su fascinirani okicama svoje bebe, promjenama koje u njima vide te se s posebnim zanimanjem bave pitanjem hoće li njihova beba u konačnici imati plave, zelene, smeđe, crne ili možda egzotične sive, jantarne ili ljubičaste oči.

Kakvu će boju očiju imati vaša beba?

Izgled djeteta ovisi o genetskom materijalu koji su oba roditelja ugradila u njegov genetski kod, pa tako i boja očiju. No roditeljski geni mogu se izmiješati i posložiti u najneobičnijim kombinacijama, pa nije ni čudo da je upravo boja očiju ponekad rezultat tih genskih čarolija.

Boja očiju kod ljudi potječe od svega tri različita gena koja određuju tri najčešće boje očiju – zelene, plave i smeđe. Kako nastaju ostale boje očiju, poput sive, jantarne, ljubičaste ili crne, znanost još uvijek nije objasnila.

Naime, dugo se smatralo da je smeđa boja očiju “dominantna”, a plava “recesivna” (vezano za tip nasljeđivanja) te su čak postojale tablice koje su na temelju boja očiju roditelja mogle “predvidjeti” kakvu će boju očiju imati dijete. No moderna znanost otkriva kako boja očiju uopće nije tako jednostavno pitanje i stoga, ne bez razloga, u očima bebe gledamo jednu čudesnu igru prirode.

Nadalje, boja očiju djeteta ne nastaje miksanjem boja očiju njegovih roditelja, poput miješanja dvije boje na paleti. Svaki roditelj ima dva para gena na svakom kromosomu koji mogu odrediti boju djetetovih očiju, pa postoji više mogućih kombinacijama koje najviše ovise o majci prirodi, odnosno kako će se kolo sreće u trenutku začeća okrenuti.

Djeca mogu imati potpuno različitu boju očiju od svojih roditelja, ali ako oba roditelja imaju smeđe oči, vrlo vjerojatno će istu boju imati i djeca. Tamne “dominantne” boje rade upravo to – dominiraju. U praksi to znači da će smeđa pobijediti zelenu, a zelena plavu u većini slučajeva.

S druge strane, puno je vjerojatnije da će dvoje smeđookih roditelja imati dijete plavih očiju, nego dva plavooka roditelja dijete sa smeđim očima. To se događa zato što se manje dominantna značajka plavookih može nasljeđivati među smeđookim ljudima dok se geni za svjetliju boju očiju ne poklope, a to se obično događa nakon nekoliko generacija. Drugim riječima, ako ste vi i vaš partner smeđooki, a vaša beba plavooka, to znači da su se geni vaših plavookih predaka koje nosite u sebi, baš kod vašeg djeteta odlučili spojiti i dati mu nebeskoplave okice.

S druge strane, vrlo se rijetko događa da dvoje plavookih roditelja ima dijete sa smeđim očima. To se događa zato što su tamnije oči toliko dominantnije da bi se genetske značajke, da postoje, prvo trebale pojaviti kod barem jednog roditelja koji onda ne bi niti bio plavook. Događa se puno rjeđe, ali i to je moguće.

Ako oboje roditelja ima smeđe oči, postoji više od 75% šanse da će i beba imati smeđe oči. Ako jedan roditelj ima smeđe oči, a drugi plave ili zelene, postoji više od 50% šanse da će i beba imati smeđe oči zbog dominantnog gena koji je naslijedila. Ako oba roditelja imaju svijetle oči, plave ili zelene, beba će u 95% slučajeva također imati plave oči i to vjerojatno plave, jer zelenookih je vrlo malo u svijetu, svega 5%.

Kako se mijenja boja očiju kod beba?

Boja očiju se mijenja kako se beba razvija od novorođenčeta do jednogodišnjaka. Ona boja očiju s kojom se bebica rodi ne mora nužno biti i konačna koju će imati do kraja života.

Šarenica oka ima neku određenu boju zahvaljujući pigmentaciji, odnosno naslijeđenoj količini pigmenta melanina. Melanin proizvode stanice, a osim boje očiju, određuje i boju kose i kože. Baš kao što sunce potamnjuje kožu jer djeluje na proizvodnju melanina, tako isto djeluje i na šarenicu oka. Kada beba dođe na svijet, prve zrake sunca i svjetla potaknut će proizvodnju melanina u šarenici oka, a time dolazi i do promjena u boji, dok se lučenje melanina ne stabilizira i dosegne krajnju točku.

Većina beba rođeno je s tamno plavim očima, no boja očiju može potamniti, odnosno promijeniti se u prvih godinu dana, a kod nekih se beba mijenja i do treće godine života. Oči će tamniti ovisno o tome je li naslijedila dominantni ili recesivni tip genskog nasljeđa.

Najintenzivnije promjene boje očiju događat će se između 6. i 9. mjeseca kada će početi poprimati boju najsličniju onoj koja će i ostati. Ipak, to nije pravilo. Nekim bebicama oči će potamniti već nakon nekoliko tjedana po rođenju, a nekima će se boja tek ustabiliti u 3. godini.

Kod djece svjetlijih očiju često se događa da im se boja mijenja ovisno o godišnjim dobima ili svjetlosti kojoj su izložene, primjerice, od sivkasto-plave do zelenkasto-plave. To se događa zato što se pigment u šarenici zbija ili rasteže ovisno o širenju ili skupljanju zjenice, pa se dobiva efekt nijansiranja, posebno vidljiv kod svjetlookih ljudi.

A što je s bebama koje se ne rode s plavim očima?

Neke bebice rodit će se s crnim, vrlo tamno smeđim ili tamno sivim okicama. S tamnim očima inače se rađaju djeca crne i žute rase, odnosno azijskog, afričkog i južnoameričkog porijekla.

Kod ovih bebica oči će ili ostati crne ili će nakon nekog vremena početi poprimati “čokoladnije” smeđu boju.

www.klinfo.hr