Kako beba komunicira i kako razgovarati s njom

3 min čitanja

Komunikacija s bebom počinje dok je ona još u trbuhu. Naravno, ona je tada jednostrana jer ne možeš ni vidjeti ni čuti što tebi ona odgovara. Kada dođe na svijet, stvari se mijenjaju, a evo kako što uspješnije razgovarati na “bebskom” jeziku.

Slušaj, pričaj, pjevuši

Je li beba prvo rekla mama ili tata, vječito je pitanje oko kojeg će svaka mama govoriti jedno i svaki tata drugo. Međutim, beba i puno prije izgovaranja tih slogova počinje svoju komunikaciju sa svijetom. Radi to najčešće, naravno, plačem (koji novopečene mame najviše boli), smijanjem, ali i brojnim drugim riječima neverbalne komunikacije. I s bebom, zapravo, uopće nije teško razgovarati koliko mnogi misle da jest. Sve što trebaš je slušati, punoooo pričati, još više pjevušiti i smijati se.

Sve je to važno raditi zato što beba od prvog dana razvija svoje komunikacijske vještine koje će joj kasnije pomoći u razvijanju čitanja, pisanja, ali i emocionalne inteligencije.

Smij se sa svojom bebom

Puno prije nego progovore, beba nauči kako razumjeti ono što joj se govori. Osim što razumije vaše riječi, još više razumije vaše emocije. Njih, točnije, osjeti.

“Možda zvuči kao nepotreban savjet koji se podrazumijeva, ali puno pažnje posveti svojoj bebi. Kada god nešto proguguta, potrudi se da budeš tu da joj odgovoriš.”

I zato je važno što više se smijati svojoj bebi, posebice kada krene pričati svojim nerazumljivim pjevušenjem, gugutanjem i sl.

S bebom ćeš uspješno komunicirati i tako što ćeš imitirati ono što ona radi. Na taj ćeš način pokazati bebi da je poanta komunikacije da ide dvosmjerno. Ponavljaj slogove koje beba izgovori i vidjet ćeš da će i ona ubrzo početi ponavljati tvoje riječi na tom bebskom jeziku.

Osim što je to urnebesno i zabavno i bebicama i roditeljima, jako je korisno za bebe jer će tako na tvojim izrazima lica vidjeti i naučiti da može razgovarati i mršteći se i praveći raznorazne face.

Slobodno tepaj svojoj bebi

Iako postoje brojne teorije o tome je li dobro s bebama razgovarati tepajući ili ne, činjenica je da je teško ostati suzdržana i ozbiljna kada se obraćaš tim malim stvorenjima. Jedan od najčešćih argumenata zašto to nije dobro kaže da će djeca tepati kada propričaju i da će u dobi kada bi već trebala razgovijetno govoriti još uvijek imati problema s izgovorom. Međutim, to nije nikakvo pravilo.

“Mnoga djeca će tepati bez obzira na to je li se njima tepalo ili ne. Nijedno dijete nije postalo odrastao čovjek koji tepa.”

S druge pak strane, mnogo je djece, nažalost, odraslo naviknuto na hladne i suzdržane odnose. Bolje je tepati bebi, maziti je i svakodnevno je obasipati nježnošću nego to ne raditi.