1. tjedan trudnoće

Dužina 0 cm
Težina 0 g

Iznenađenje! Ili nije? Jesi li znala da zapravo nisi trudna tijekom prvog tjedna trudnoće? Datum začeća se računa od prvog dana posljednje menstruacije.

Simptomi trudnoće u 1. tjednu

Od samog početka tvoje tijelo radi punom parom kako bi se pripremilo za jedan od najljepših događaja u tvom životu. No, možda zapravo još uvijek nisi trudna, niti možeš znati koji je tjedan trudnoće doista prvi. Iz tog razloga liječnici trudnoću računaju od prvog dana posljednje mensturacije. Iako će tvoji simptomi biti nalik običnoj menstruaciji, možeš računati da će se tvoje tijelo početi pripremati za svaki slučaj.

Što kažu stručnjaci?

S obzirom na to da nije moguće precizno odrediti trenutak oplodnje, tj. spajanja jajne stanice i spermija, trajanje trudnoće računa se od prvog dana menstruacije. Izostanak menstruacije zove se amenoreja.

Tijekom menstrualnog ciklusa tijelo se žene, poglavito jajnici i maternica, priprema za potencijalnu trudnoću od prve menstruacije (menarche) do menopauze. Prosječno menstrualni ciklus traje 28 dana i podijeljen je u nekoliko faza. Za jajnike su to folikularna i luteinska faza koje dijeli ovulacija, a maternica nakon menstruacije ima proliferativnu, a potom sekrecijsku fazu.

Prvi dan ciklusa je prvi dan menstrualnoga krvarenja. To je faza koja traje nekoliko dana i u kojoj dolazi do ljuštenja endometrija, sluznice materišta koja se pripremala za trudnoću, a koja se nije dogodila.

Na jajnicima dolazi do folikulogeneze, tj. razvoja folikula od kojih će jedan postati dominantan  i koji će tijekom ovulacije ispustiti jajnu stanicu.  Rast folikula stimuliran je hormonom FSH koji se luči u hipofizi pod kontrolom mozga.

U maternici se također događaju promjene, prvih 3-5 dana događa se menstrualno krvarenje, a potom pod utjecajem hormona estrogena koji nastaje u jajnicima istodobno s rastom folikula dolazi do proliferacije sluznice materišta (endometrija).

Milan Pavlović, dr.med.
za BIPO KLUB