Posjet patronažne sestre

3 min čitanja

Pitali ste se kako će proći taj porod, hoće li jako boljeti, brinuli hoće li sve biti u redu, maštali o trenutku kad ćete prvi put držati svoje maleno čudo u naručju… A sad je sve to iza vas, a beba je napokon tu! Prva dva, tri dana provest ćete pod budnim okom sestara i doktora u sigurnosti bolnice. No, tada već počinjete brinuti kako će sve izgledati kad stignete kući i ostanete sami s bebicom. Kako ćete ju okupati, što ako se jave problemi s dojenjem, kako ćete se brinuti za pupak… S tim vam brigama može pomoći patronažna sestra.

Nakon dolaska kući s bebom, imate pravo na pomoć patronažne sestre, koja će doći u vaš dom i dati vam savjete, te odgovoriti na vaša pitanja oko skrbi za novorođenče. Još u bolnici zapisat će vaše podatke i mjesto stanovanja, ali sestri se uglavnom morate javiti sami telefonski i dogovoriti njezin dolazak. Kontaktirat ćete, svakako, dom zdravlja kojem pripadate prema mjestu stanovanja, ako dom nudi uslugu patronaže. U slučaju da u tom domu nema patronažnih sestara, uputit će vas na dom zdravlja u kojem patronaža postoji.

Patronažna sestra može vam doći već idući dan nakon dolaska kući, a može vam doći i nekoliko puta nakon tog, o čemu se možete dogovoriti s njom. Ona vam može pomoći oko najrazličitijih stvari, odnosno problema koji vas muče, od onih najosnovnijih kao što je presvlačenje bebe, pa do onih kompliciranijih kao što je njega pupka. Provjerit će, također, doji li beba ispravno, te ju izvagati da vidi dobiva li dovoljno na težini. Patronažnu sestru slobodno pitajte sve što vas zanima.

Osim što će vam pomoći oko bebe, može vam pomoći i oko stvari koje muče vas u tim prvim danima nakon poroda. Možda vas muče bradavice zbog dojenja; ako ste rodili carskim rezom, može vam premotati ranu; pa čak i ako vas muči rana od epiziotomije, mogli biste ju upitati da pogleda je li sve u redu. Ako mislite da se nećete snaći, pripremite unaprijed popis pitanja na koja biste htjeli odgovor.

Prema dogovoru, patronažna sestra može vam doći kad bebi otpadne pupčani batrljak, kako bi vam pomogla okupati bebu. Isto tako, možete ju zvati i kasnije, kad, na primjer, počnete s dohranom, oko čega bi vas također mogla savjetovati.

Ako ste se dobro pripremali za prve dane i smatrate da imate dovoljno znanja iz pouzdanih izvora, moguće je da se s patronažnom sestrom nećete u svemu složiti. Naravno da ne morate u sve slijepo povjerovati, te se možete o njezinim savjetima raspitati na drugim mjestima, ali neka to ne budu internetski forumi, nego liječnici, druge medicinske sestre, stručne knjige ili pak mjerodavne internetske stranice. Najvažnije je, naravno, da beba bude dobro zbrinuta i zdrava!

Nataša Krstičević – za BIPO KLUB