Što ponijeti u šetnju s bebom?

4 min čitanja

Šetnja omogućuje vašoj bebi da istraži svijet. Svi zvukovi, mirisi i obrisi pružaju bebi razne mogućnosti za razvoj i učenje. No, što ponijeti u šetnju s vašim malenim?

Kada malo biće postane dio vašeg svijeta, sve se mijenja, pa tako i šetnje. Prije ste mogli izaći iz kuće samo s ključevima i novčanikom, ali to sad više neće biti moguće. Vaše dijete ima veće potrebe o kojima morate razmišljati prije nego kročite u šetnju po kvartu. Što treba ponijeti u takve kratke ili duge šetnje? Ovisi dojite li ili je dijete na adaptiranom mlijeku, idete li u šetnju s kolicima ili nosite dijete u nosiljci. Kako god, šetnja ima brojne prednosti za bebu.

Kratak popis potrebnih stvari:

  • torba za pelene
  • maramice za čišćenje
  • rezervna odjeća
  • duda varalica
  • igračke

Kao torba za pelene može poslužiti bilo koja veća torba.

U nju možete staviti i vlažne maramice i podlogu za previjanje. U slučaju da se dogodi “nesreća na putu”, bit ćete spremni presvući bebu i nastaviti uživati u šetnji. Ako ste s kolicima, možete u običnu plastičnu vrećicu staviti potrebnu opremu i spremiti je u kolica, bez dodatnih torbi.

Dobra ideja je uzeti i rezervnu tetra pelenu, ako ćete bebu nahraniti, da ju možete podići na rame da podrigne. Ili ako u šetnji sretnete nekog poznanika koji baš želi malo dići bebicu, stavite mu tetra pelenu na rame za slučaj da beba odluči ostaviti “potpis” na njihovoj odjeći. Rezervna odjeća je uvijek dobra ideja upravo zbog takvih mogućih nezgoda.

Ako beba ima dudu varalicu, obavezno ponesite zamjensku jer se često zna dogoditi da u šetnji duda netragom nestane. Beba ju baci iz kolica, a vi nećete ni primijetiti. Ako dojite, nema potrebe za nošenjem vode ili soka. Ako pak dijete hranite na bočicu, ponesite obrok sa sobom. U bočicu stavite steriliziranu vodu, a u posebnu vrećicu stavite prah. Ako dođe vrijeme hranjenja, a vi ste vani, smiješajte sastojke, promućkajte i “klopa” je gotova. Ovisno o starosti bebe, uvijek možete uzeti i neko malo pecivo, za slučaj da “zagusti”. Možete ponijeti i par igrački, ali velika je vjerojatnost da će vaše dijete upijati svijet oko sebe, pa distrakcija igračkama neće biti potrebna. Ako rastu zubići, možete uzeti grickalicu.

Ako idete u šetnju noseći bebu u nosiljci ili slingu, stvari se dosta pojednostavljuju. Tada stvarno možete uzeti samo novčanik, ključeve, pelenu i vlažne maramice, i spremni ste za pokret.

Zašto je šetnja dobra za bebe?

Šetnja omogućuje vašoj bebi da istraži svijet. Svi zvukovi, mirisi i obrisi pružaju bebi razne mogućnosti za razvoj i učenje. Različita sezonska doba pružaju druga vrijedna iskustva. Mijenjanje boja drveća i lišća, pjevanje ptica, različito cvijeće, čak i razlike u temperaturi pomažu bebi u učenju kroz promatranje okoline. Kiša, snijeg, sunce: sve to beba upija i pamti. U šetnjama susreće ljude, smiješi im se i pokušava komunicirati s njima, te tako uvježbava svoje jezične sposobnosti te se uči socijalnim vještinama.

Jutarnje šetnje odlične su i zbog vitamina D. Ujutro još sunce nije prejako, a ima ga dovoljno da vaše dijete upije što više vitamina bitnog za razvoj kostiju. Mlade majke nekad znaju biti u strahu kako će one same izaći s bebom i što se sve može dogoditi. Što god se dogodi, lako ćete to riješiti. Ne morate se bojati sami izaći s bebom u šetnju. Dobro se pripremite i uživat ćete i vi i vaše dijete. Ako nešto i zaboravite, lako ćete se vratiti doma. Stoga, spremite bebu i uživajte na svježem zraku.

www.klokanica.hr