Sve što trebaš znati o uvođenju krute hrane

4 min čitanja

Nema ništa slađe od nasmijanog djeteta koje uživa u otkrivanju novih mirisa i okusa. No, nekima prelazak na krutu hranu i nije tako jednostavan. Uz ove savjete će postati pjesma i tebi i bebi.

Sve što bebi treba prvih 6 mjeseci

Nema sumnje da je majčino mlijeko najzdravija hrana koju beba može imati. I što duže majka može dojiti, to je bolje za bebu. Majčino je mlijeko dostatna hrana za bebu do 6 mjeseci života. Dakle, prije navršenih 6 mjeseci dohrana (osim mliječne formule u situacijama u kojima majka ne doji) bebama nije potrebna. Naravno, onog dana kada beba počne uživati u slasnim kašicama, odnosno u krutoj hrani, ne znači da se s dojenjem treba prestati jer kao što i sam naziv kaže, riječ je o dodatku temeljnoj hrani, a to je svakako majčino mlijeko.

“S dohranom ne treba žuriti, posebice ako majka još doji. Što više krute hrane dijete pojede, željet će manje majčinog mlijeka koje što duže treba biti hrana broj 1.”

Prerano uvođenje dohrane, osim toga, povezano je s većom mogućnošću za razvoj različitih oblika alergija. Osim toga, probavni sustav se razvija prvih pola godine i jednostavno prije toga nije u stanju probaviti brojne namirnice, ma u kako slasnoj kašici one bile. Zato, prvih pola godine djetetova života idealno je da prehrana bude bazirana isključivo na majčinom mlijeku.

Beba će ti signalizirati što voli, a što ne

Neki od pokazatelja da je beba spremna za dohranu su prvi niknuti zubići, samostalno sjedenje, izgubljen refleks kojim beba hranu (mlijeko) gura iz usta, a zatim i sposobnost da rukama uzima hranu. No, mimo svega toga, prije uvođenja dohrane najvažnije je savjetovanje s pedijatrom.

Nakon što kreneš s dohranom, vrlo je važno uvoditi jednu po jednu namirnicu. Osim što se dijete treba priviknuti na novi okus, ovaj način hranjenja je dobar test za potencijalne alergije na neke namirnice. Razmak od otprilike tjedan dana između namirnica je sasvim dovoljan da bi se alergijske reakcije pojavile ili ne. S dohranom je najvažnije biti strpljiv i oprezan.

“Kod prvih kašica važno je ne dodavati ni sol, ni šećer, a posebice ne začine. Možda je zato najbolje započeti s voćnim kašicama koje su ukusne bez ikakvih dodataka.”

Svakako slušaj i signale koje ti dijete daje. Baš kao što ni ti ne voliš neke namirnice, svima nama je urođena svojevrsna odbojnost prema nekim namirnicama. Ako, dakle, svaki put okrene glavu na kašicu od graška, odustani od njega i počni djetetu davati neke provjerene i “ziceraške” kombinacije. Naravno, nakon nekog vremena možeš opet pokušati s graškom jer je važno da se beba navikava na što više okusa, ali sigurno ćeš kao mama sama shvatiti da tvoje dijete nešto STVARNO ne voli. Osim toga, signali poput nemirnosti, zatvaranja usta, okretanja glave i slično često su i znak da je beba sita. Nemoj ih zanemarivati, nego slušaj svoju bebu.

Hranjenje u početku treba biti zabavno

U prvim danima dohrane vrlo je važno da hranjenje bude – zabavno. Pusti neka dijete teksturu hrane osjeti i pod prstićima i na licu, ako treba. Naravno, ne u količini u kojoj će više hrane završiti na podu, nego u trbuhu, ali svakako dopusti da dijete jede vlastitim rukama. Tako će se bolje povezati s mirisima, okusima i teksturom, a kako im je sve to u početku itekako zanimljivo, neki od njih će se vrlo brzo moći najesti i bez tvoje pomoći.

U zabavnom hranjenju svakako će ti pomoći i zabavno posuđe za bebe. Twistshake posuđe jedno je od takvih. Njihovi su proizvodi jednostavni i sigurni za upotrebu, a najvažnije za bebu je njihov ugodan dizajn koji će im itekako pomoći u konzumiranju slasnih obroka. Twistshake proizvodi sigurno će ti olakšati u segmentu bebinog gastro života, a dostupni su za kupiti u tvojoj najbližoj Bipi.