Vrste igre

6 min čitanja

Doista je zabavno gledati djecu kako se igraju. A fascinantno je i promatrati kako igraju različite vrste igara u različitim fazama razvoja. Je li kocka tek kocka ili auto? Kako stolice i pokrivač postaju kućica ili tvrđava? Doznajte više.

Igra je posao djetinjstva. To je laboratorij u kojem djeca razumijevaju kako svijet funkcionira, tko su oni sami, tko mogu biti te što mogu i ne mogu napraviti. 

Ali nije svaka igra ista, ni po načinu na koji se igra ni po učinku. Pratite li pažljivo neke od različitih tipova igara svog djeteta, vidjet ćete kako ono preuzima kontrolu nad svijetom oko sebe.

Simbolička igra

Bebi ili djetetu jasličke dobi, kocka je kocka. Ima li više kocaka, tako malo dijete možda će ih staviti jednu na drugu ili ih razbacati. Ali kad dijete navrši dvije godine počet će koristiti kocke za puno više toga. U njegovim očima kocka će postati kuća, automobil ili bilo koja druga stvar. 

Igračke postaju simboli drugih predmeta. Vaše dijete će možda hraniti lutku kao da je beba. Promatrate li pažljivije, vidjet ćete da dijete ponekad drži lutku ili medvjedića jednako kao i što vi držite njega. 

Ovaj tip simboličkog predstavljanja pokazuje kako mozak vašeg djeteta postaje sofisticiran. Također mu omogućuje da se pripremi za ili proživi događaje koji ga možda plaše. Na primjer, iskusan pedijatar koji treba pregledati upaljeno djetetovo uho prvo će pogledati uho djetetove lutke. To djetetu jasličke dobi omogućuje da vidi što će se dogoditi i pomaže mu odagnati strahove.

Paralelna igra

Dijete jasličke dobi treba društvo za igru, ali s drugom djecom se igra potpuno drukčije nego što to rade starija djeca. Postavite li dvoje djece od 18 mjeseci jedno uz drugo i date li im slične igračke, primijetit ćete da oni kao da ne pridaju veliku pažnju jedno drugome.

Ali pogledate li pažljivije, vidjet ćete da ako jedno dijete uzme kamion i drugo će vjerojatno napraviti isto. Ako prvo dijete pogleda u taj kamion i kaže “Ne.” (što je omiljena riječ djeteta jasličke dobi), drugo će ga vjerojatno oponašati i također viknuti “Ne!”. Ako su djeca jasličke dobi dovoljno stara da imaju naprednije jezične vještine možda ćete čuti nešto kao razgovor koji zapravo nema smisla. “Pas vozi kamion.” “To je veliki kamion!” “Je li pas gladan?” “Moj kamion. Brum, brum!”

Ovo je primjer paralelne igre. Za razliku od ostale djece koja stupaju u interakciju i komuniciraju međusobno, djeca jasličke dobi igraju se paralelno. Ali, iako mogu izgledati kao da se igraju odvojeno, djeca prate ponašanje druge djece. Paralelna igra obično je prvi korak u stvaranju snažnih društvenih mreža van obiteljskog okruženja. Paralelni drugovi u igri su prvi prijatelji vašeg djeteta.

Imaginarna igra

Granica između mašte i stvarnosti kod male djece je očaravajuće tanka i fluidna. Starije dijete jasličke dobi ili predškolac može se u svojoj sobi boriti sa zmajevima ili letjeti na mjesec. Želite li djetetu ove dobi izgraditi tvrđavu, sve što vam treba su dvije stolice preko kojih stavite pokrivač. Igra pretvaranja ima mnogo namjena i pomiče granice igre. Ona omogućuje djetetu da istražuje nove ideje i doživi život iz druge perspektive.

S oko tri godine igra pretvaranja obično se proširuje i uključuje imaginarne prijatelje. Ovi izmišljeni prijatelji obično rade ono što dijete ne može ili se ne usuđuje napraviti. Izmišljeni prijatelj možda će biti jako zahtjevan ili iznenađujuće otresit u komunikaciji s odraslima ili starijom djecom. Može imati i čarobne moći ili nevjerojatnu snagu i mudrost. Ovo je način da dijete doživi život iz drukčije perspektive te da se poigra s osjećajem moći. To je i način da prebaci krivicu na nekog drugog kad prolije sok po perzijskom tepihu.

Iako pojava izmišljenog prijatelja ponekad brine roditelje, zapravo nema razloga za brigu. Upravo suprotno, to bi trebalo proslaviti. Istraživanje dr. Jeromea Singera sa Sveučilišta Yale pokazalo je da predškolci s izmišljenim prijateljima imaju i veću maštu i bogatiji rječnik od svojih vršnjaka bez njih. Uz to, općenito su sretniji i bolje se slažu s ostalom djecom. Zanimljivo, dosta te djece nikada nije reklo roditeljima ni riječi o svojim izmišljenim prijateljima.

Suradnička igra

Djeca predškolske dobi napreduju od osamljene i paralelne igre do suradničke igre. U ovoj fazi vaše dijete uči savladati važne nove društvene vještine kao što su dijeljenje, čekanje na red, poštivanje pravila i pregovaranje. Maloj djeci jako je teško naučiti te oblike ponašanja – vaše dijete još uvijek vjeruje da je ono središte svemira!

Dijeljenje

Kad predškolac nešto želi, sama ideja da to prepusti nekome drugome je nepodnošljiva. Naučiti kako dijeliti stvari je još složenije zbog zbunjujućih načina na koji koristimo riječ dijeliti. (Ako od djeteta zatražimo da podijeli igračku s nekim, nakon nekog vremena igračku će dobiti natrag. Ali zamolimo li ga da podijeli keks, nikad ga neće dobiti natrag!) Predškolcima je lakše dijeliti stvari ako su već proveli dosta vremena igrajući igre u kojima nešto već daju roditelju, a onda to dobivaju natrag.

Čekanje na red

Ono što predškolac želi, želi sad i odmah! Čekanje na red u igri zahtjeva da se zadovoljstvo odgodi i te da dijete zamisli kako se osjećaju ostala djeca koja se igraju. Ovdje pomaže empatija koju je dijete već naučilo kod kuće i tijekom paralelne igre.

Poštivanje pravila

Sva mala djeca žele pobijediti u igrama koje igraju. Većina će ih napraviti bilo što, samo da pobijede, čak i ako to znači varanje. Dok ćemo im mi odrasli možda popustiti, njihovi vršnjaci sigurno neće, a rezultat toga će biti dobra (i teška) lekcija o važnosti poštovanja pravila. 

Pregovaranje

Tko prvi igra igru? Kako odlučiti koju igru igrati? Tko će biti šerif, a tko zamjenik? Suradnička igra od djece zahtjeva da daju i da prime, kao i da pristanu na kompromise što se tiče njihovih želja – a to nije lako kad ste središte svemira. Ali jednom kad vaše dijete nauči pregovarati, dijeliti, čekati na red i poštivati pravila moći će se snaći na školskom dvorištu, maturalnom plesu, studentskom domu i korporativnim sastancima.

Zato pratite svoje dijete dok se igra. Dobit ćete nevjerojatan uvid u njegov društveni razvoj, ali i njegove misaone sposobnosti. Uz to ćete se i dobro zabaviti.

www.pampers.com.hr