10 najčešćih problema s bebinom kožom

4 min čitanja

Ništa nije ljepše od nježne bebine kože. Ali ipak je moguća i pojava kožnih problema zabrinjavajućih za roditelje. Mnoge bebe su osjetljive na kožne iritacije u prvim mjesecima života.

Evo kako izaći na kraj s ovim promjenama.

Bebe su podložne osipima, ali trebate znati da većina osipa ne ošteti kožu i prođe spontano. Njega bebine kože ponekad se čini složenom, ali nije tako.

1. PELENSKI DERMATITIS

U slučaju crvenila u pelenskom predjelu, najčešće se radi o pelenskom dermatitisu. Javlja se uslijed iritacije kože u dodiru s nečistoćom i vlagom u pelenama. Najbolje ćete ga izbjeći održanjem pelenskog dijela suhim, češćom promjenom pelena – odmah pošto se ovlaže – umivanjem kože toplom vodom i nanošenjem kreme koja sadrži cink oksid.

2. BEBINE AKNE

Druga promjena koja može biti zabrinjavajuća jesu bebine akne. One su posljedica majčinih hormona te se javljaju na obrazima i oko nosa. Hormoni potiču proizvodnju masnoća koje začepljuju masne žlijezde. Nestaju spontano nakon nekoliko tjedana. Ne treba ih tretirati.

3. PJEGE – DISKOLORACIJA KOŽE.

Nisu urođene, ali mogu postojati još od rođenja, ili se javiti kasnije. Roditelji ne trebaju brinuti, niti je potrebno bilo kakvo tretiranje.

4. ATOPIJSKI DERMATITIS I EGZEM

Prepoznaju se po simptomima: crvenoj koži koja svrbi, a ishod su djelovanja nekog vanjskog čimbenika. Često se javljaju u djece s pozitivnom obiteljskom anamnezom što se tiče alergija. Egzem se najčešće javlja na obrazima. Tijekom vremena koža postaje suha, tanka i ljuskasta. Egzem najčešće nestane tijekom prve godine života. Atopijski dermatitis se javlja po cijelom tijelu. Tretman podrazumijeva otkrivanje i uklanjanje čimbenika koji je prouzročio pojavu. Treba koristiti blaga sredstva za kupanje te dobro hidratizirati kožu.

5. SUHA KOŽA

Suha koža koja se guli se obično se javlja kod prenošenih beba. Ipak, nova koža je zdrava, mekana i vlažna. Ako je koža i dalje suha nakon guljenja površinskog sloja, konzultirajte vašeg pedijatra.

6. CRADLE CAP

Cradle cao javlja se tijekom prvog ili drugog mjeseca a nestane krajem prve godine. Poznat je pod imenom seboreični dermatitis i javlja se uslijed pojačanog lučenja masnoća. Javlja se u obliku crvenog osipa nalik vosku, na glavi, vjeđama i čelu, pored nosa i iza ušiju. Koriste se posebni šamponi, ulja i losioni za njegu zahvaćenih dijelova kože.

7. MALI CRVENI PRIŠTIĆI

Mali crveni prištići na dijelovima kože koji se znoje – miliaria rubra (na vratu, pelenskoj regiji, rukama i pregibima). Preporučuje se hladna i suha sredina te lagana pamučna odjeća. Mogu se javiti i zimi uslijed presvlačenja bebe.

8. MILIA – BIJELE PJEGE

Bijele pjege najčešće se javljaju po nosu i licu, zbog začepljenja masnih žlijezda. Ponekad se nazivaju bebinim aknama ali akne se javljaju zbog hormonskih promjena.

Uobičajeno nestanu tijekom prvih nekoliko tjedana bez terapije.

9. GLJIVIČNE INFEKCIJE

Gljivične infekcije se obično jave nakon uzimanja antibiotika: kandidijaza na jeziku i bukalna sluz, dok se u pelenskoj regiji javlja kao crvenilo s malim crvenim pjegama na kraju. Liječi se kremom ili otopinom za antigljivičnu terapiju.

10. OPEKLINE OD SUNCA

Opekline od sunca – poželjno je ne izlagati odojčad suncu prvih šest mjeseci, a kasnije rabiti kreme sa zaštitnim čimbenikom, kapu i suncobran za zaštitu nježne bebine kože od sunčevih zraka. Usne, uši i nos morate zaštititi kremom koja sadrži cink oksid, tijelo se pokrije odjećom, a preporučuje se i nošenje naočala.

http://www.becutan.com/hr