Čitanje bebama

3 min čitanja

S čitanjem ne možete pogriješiti

Čitajući svojoj djeci, već od najranije dobi, jednostavno – ne možete pogriješiti. No, sigurno se pitate do kad trebate čekati, kad biste mogli početi čitati svojoj bebi i u glavi imate predodžbu o čitanju već velikom mališanu. No, čitati možete svojim bebama još dok vas niti ne razumiju, one će opet imati koristi od toga.

Iako vas beba još ne razumije, ona uči slušajući vas kako govorite i tako se priprema za govor. Tijekom prve godine svoga života beba će usvojiti sve zvukove koji su joj potrebni da bi progovorila svojim materinjim jezikom. Što ju većem broju riječi izložite u tom razdoblju, stvorit ćete joj bolju podlogu za govor.

Riječi potiču pamćenje

Slušanje različitih riječi pomaže i pamćenju, pa će to biti dobra priprema za učenje izgovora različitih riječi. Neka su istraživanja pokazala da djeca kojoj roditelji često čitaju (ili pričaju) do druge godine znaju više riječi nego ona djeca kojoj roditelji nisu čitali. Osim toga, djeca kojoj često čitate tako će lakše steći naviku čitanja kasnije u životu.

Kada čitate djetetu, ono sluša zvukove koje proizvodite, ali i emociju koju mu prenosite, a to potiče emotivni i društveni razvoj djeteta. Kad bebi čitate u najranijem razdoblju, to mogu biti pjesmice, posebno one koje se rimuju, što je djeci zanimljivo i lako im okupira pažnju. Neka to budu pjesmice koje će vašu bebu potaknuti da gleda, dodiruje, pokazuje predmete ili dijelove tijela, te odgovara na vaše čitanje. Tako ćete bebi poboljšati sposobnost govora.

Prve slikovnice

Djeci pokazujte slikovnice, neka vide slike u njima kako bi s vremenom povezale sliku s glasom. Upravo zato trebate slikovnice s jednostavnim, lako uočljivim slikama, a dobar izbor su i lica. Već u dobi od četiri do šest mjeseci beba može pokazati zanimanje za slikovnice, iako će ih tada najradije žvakati ili bacati, pa pripazite stoga od čega su izrađene knjigice.

Dok navrši godinu dana beba će već reagirati na vaše čitanje, pljeskanjem, odobravanjem, okretanjem stranice, pokazivanjem slika. A stvorit će već i ukus, pa će je neke slikovnice, priče ili pjesmice oduševljavati više nego druge.

Važno je kad i kako

Uvijek kad čitate, pobrinite se da to bude u ugodnoj, toploj atmosferi, kako bi djetetu to stvorilo ugodu i ostalo u lijepom sjećanju. Neka to uvijek bude opušteno, bez žurbe i pritisaka. Dobra je ideja od čitanja napraviti vaš mali ritual koji će bebu pripremiti na spavanje.

Kasnije, kad mališani malo odrastu, pripazite i da su dobre volje, kako biste im mogli postavljati pitanja vezana uz priču. Svakako njihov odgovor uvijek ohrabrite, pohvalite, neka vidi da vam je drago što se trudi i prati priču.

I ne zaboravite, važan dio priča i pjesmica je to što ih izgovarate upravo vi, djetetu najdraže osobe. Važna je vaša blizina, vaš glas, vaš odnos koji kroz čitanje stvarate s djetetom.


Nataša Krstičević – za BIPO klub