5 neočekivanih, ali sasvim normalnih stvari u seksu nakon poroda

4 min čitanja

Seksualnim životom parova koji su nedavno dobili dijete bave se i znanstvena istraživanja, a mi vam prenosimo neke od njihovih zaključaka, koji vam mogu pomoći da spremnije dočekate promjene.

Iako ste se stvarno dobro pripremili za dolazak bebe, imate svu potrebnu opremu i sve informacije koje bi vam mogle koristiti, neke vas stvari još uvijek mogu iznenaditi. Jedna od njih je i vaš seksualni život nakon poroda. O tome se uglavnom ne govori, a ovo su neke od stvari koje bi bilo dobro znati:

1. U početku bez snošaja

Istraživanje iz 2012. koje se bavilo seksualnom željom majki u razdoblju nakon poroda pokazalo je da su žene sklonije oralno zadovoljiti svog partnera, ili masturbirati, prije nego što su spremne same uživati u oralnom seksu. Oko 40 posto žena izjavilo je da su masturbirale u prvih nekoliko tjedana nakon rođenja djeteta, a tek do kraja trećeg mjeseca 85 posto ih je opet imalo snošaj. Američka ginekologinja dr. Lauren Streicher, autorica knjige ‘Love Sex Again’ i redovna gošća u showu Dr. Oza, za Huffington Post kaže da ovi podaci znače da mnoge žene ne uživaju u seksu brzo nakon poroda. Zato, prema njezinom mišljenju, savjet da sa seksom mogu nastaviti šest tjedana nakon poroda, koji rutinski daje većina ginekologa, ženama nije od pomoći i često nema veze sa stvarnošću.

2. Previše fizičkog kontakta

Iako može zahvatiti oba roditelja, osjećaj da im je nakon cjelodnevne brige o bebi dosta fizičkog kontakta češće imaju žene. “Maženje, dojenje, nošenje, ljuljanje, pa čak i mijenjanje pelena podrazumijevaju puno dodira”, kaže Stephanie Buehler, psihologinja i seksualna terapeutkinja, te savjetuje roditeljima koji se osjećaju zasićeni fizičkim kontaktom da uzmu pauzu i sami popiju šalicu čaja ili se okupaju, kako bi ponovno mogli prihvatiti dodir partnera.

3. Suhoća

Prva stvar koju žene ne očekuju nakon poroda je suhoća rodnice.

Lauren Streicher, ginekologinja

Suhoć može prouzročiti bol tijekom spolnog odnosa. Suhoća je posljedica smanjene razine estrogena, osobito kod žena koje doje. Dobar lubrikant može riješiti stvar, ali ako se suhoća zadrži, doktorica Streicher savjetuje ženama da se obrate svom ginekologu za pomoć.

4. Ili višak tekućine

Inkontinencija nakon poroda još je jedna stvar koja žene dočeka nespremne. “To uopće nije neobično, a do bježanje mokraće često dođe i tijekom seksualnih aktivnosti. Većini žena to prije nitko nije rekao i ne znaju hoće li se stanje ikad popraviti”, kaže dr. Lauren Streicher i objašnjava kako bježanje urina kod većine žena prestane unutar nekoliko tjedana ili mjeseci. Ako se to ne dogodi samo, preporučuje Kegelove vježbe ili fizioterapiju.

5. Promjene i kod muškaraca

Iako se čini sasvim očitim, tek novija istraživanja dokazuju da dolazak djeteta utječe i na seksualnu želju muškarca, Nedavna studija o heteroseksualnim parovima u stabilnim vezama pokazala je da i muškarci doživljavaju uspone i padove libida nakon što dobiju bebu, a za “padove” su krivi umor, stres i nedostatak vremena. “Stvari će jednostavno biti drugačije nego prije dolaska bebe”, komentirala je seksualna terapeutkinja Rose Hartzell.

I to će proći…

Važno je napomenuti da ne prolaze svi parovi razdoblje smanjene seksualne želje nakon rođenja djeteta, a možda još važnije za one kojima se to dogodi – takvi problemi obično ne traju dugo. Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Kaliforniji pokazalo je da dvije godine od rođenja djeteta više ne postoji povezanost između imanja djeteta i smanjene seksualne želje, spolnih odnosa rjeđe od jednom mjesečno ili slabijeg seksualnog zadovoljstva općenito.

www.klokanica.hr