Brzinski trikovi za odstranjivanje mrlja s bebine odjeće

4 min čitanja

Bebe su predivno, ali i vrlo neuredno klupko sreće. 

Od manjih nezgoda s bočicom za mlijeko ili hranom do onih malo većih prilikom mijenjanja pelena, svaki roditelj zna koliko rublja jedna beba može nakupiti u samo jednom danu. Budi bez brige! U nastavku ti donosimo praktični vodič koji će te naučiti kako kvalitetno oprati bebinu odjeću i jednostavnije ukloniti mrlje. 

Alkoholni ocat

Možda će te ovo iznenaditi, ali nevjerojatno je koliko svakodnevnih sitnica koristimo pri kuhanju, a ne sjetimo ih se koristiti i za mrlje. Jedan od tih primjera je alkoholni ocat. Samo ga dobro natapkaj u mrlju i ostavi neko vrijeme. Zatim ubaci odjeću s mrljom u perilicu i operi kao i inače. 

BIPO SAVJET

“Ako je odjeća uprljana kakicom, namoči zamrljani dio s nekoliko žlica octa i deterdžentom u kanti punoj vode. Ostavi preko noći da se namače, a zatim operi.”

Operi/obriši mrlje čim nastanu

Kod mrlja nema boljeg recepta nego ih napasti čim nastanu! Osim što nećeš morati koristiti ikakve odstranjivače mrlja, također ćeš spriječiti njihovo stvrdnjavanje u bebinu odjeću zauvijek. 

Soda bikarbona

Čudesan prašak koji služi mnogim svrhama, a jedna od njih je i kao rješenje za mrlje. Super je kad nemaš prejaku mrlju i ne želiš čistiti s kemikalijama. Samo pomiješaj malo sode s par kapi octa i promiješaj dok ne dobiješ smjesu. Nanesi je na mrlju i nakon nekog vremena samo operi. 

Sunce – najbolji prijatelj

Najbolji i besplatni prijatelj svakoj mami je sunce. Sat ili dva može biti iznenađujuće dobro rješenje, ne samo za suzbijanje bakterija nego i što mrlje čini manje vidljivima. No “sunčanje” bebine odjeće nikako nije zamjena za njihovo pranje. 

Ako koristiš platnene pelene, “sunčanje” pomaže u uklanjanju zaostalih mrlja na pelenama, ali tek  nakon pranja. Sunce ima nevjerojatno svojstvo uklanjanja mrlja koje su mogle nastati od majčinog mlijeka ili formule. Može požutjeti ako neko vrijeme ostane na odjeći, a sunce pomaže u smanjenju vidljivosti tih mrlja. 

Koristi provjerena sredstva za pranje bebine odjeće

Uvijek pogledaj i pitaj dodatno kad nisi sigurna oko sastava proizvoda za pranje rublja. Violeta Double Care deterdžent i omekšivač dermatološki su sigurni proizvodi za pranje i njegu baby odjeće. Nema štetnih kemikalija! Sama formulacija je posebno kreirana za uklanjanje tipičnih mrlja s dječje odjeće kao što su čokolada, voćne kašice, mliječni proizvodi i slično. Potraži na policama BIPE! 

Uz Violetu potraži i tekući deterdžent za pranje bebine odjeće Frosch. Ima prirodnu formulu s njegujućim ekstraktom kamilice, a pogodan je za posebne potrebe beba, djece i osoba alergičnih na deterdžente. 

Kako dezinficirati bebinu odjeću

Kada je riječ o osjetljivim mrljama kao što su od kakice ili povraćanja, vrlo je vjerojatno da ćeš odjeću htjeti i dezinficirati. Evo nekoliko savjeta: 

Peri zamrljanu odjeću odvojeno od ostale odjeće. To će pomoći u sprječavanju prenošenja bakterija.

Ako koristiš samo deterdžent, koristi višu temperaturu za pranje. Provjeri na etiketi koja je maksimalna temperatura pranja. Kao drugu opciju možeš pokušati prethodno namočiti odjeću u vrućoj vodi prije nego što je staviš prati. 

Suši odjeću na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Ili u sušilici rublja ako nije vrijeme za to. Zapamti, uvijek osuši odjeću čim završi ciklus pranja – vlažna odjeća je leglo bakterija!

Možda te zanima više: Blaga njega kože od samih početaka