5 razloga zašto bi vas trebao zanimati Movember

3 min čitanja

Od 2004. godine, svakog studenog obilježavamo Movember, pokret koji je od tada spasio na stotine tisuća života muškaraca diljem svijeta. 

Movember je pokrenut radi podizanja svijesti o zdravstvenim problemima muškaraca, poput raka prostate, raka testisa, kao i o psihičkom zdravlju i prevenciji samoubojstava. Svakog studenog muškarci diljem svijeta puštaju svoje brkove u znak podrške.

Ako to nije dovoljan poticaj za priključiti se pokretu, u nastavku donosimo 5 razloga zašto bi vas trebao zanimati!

1. Naglašava važnost psihičkog zdravlja

Movember se suočava sa stigmom muškog psihičkog zdravlja te pokušava promijeniti stav da su “emocionalni muškarci slabi” kroz brojne kampanje podizanja svijesti.

Društvene uloge spolova nalažu da muškarci kada izražavaju emocije nisu “pravi muškarci”. Ova stigma može uzrokovati da muškarci potisnu svoje emocije kako bi se predstavili kao “muški” i “jaki”.

“U Hrvatskoj je prošle godine samoubojstvo počinilo 449 muškaraca.”

Studije Mental Health Foundationa pokazuju da će žene prije nego muškarci tražiti pomoć od prijatelja ili medicinskih stručnjaka zbog problema poput depresije, anksioznosti i opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Ove statistike pokazuju potrebu za podrškom za psihičko zdravlje muškaraca.

Movember financira vitalne projekte, fokusirajući se na ranu intervenciju, obrazovanje i stvaranje zajednica u kojima mogu naći podršku.

2. Širi svijest o samopregledu testisa

Rak testisa je izlječiv ako se otkrije rano. Zapravo, rak testisa ima više od 95% stope preživljavanja jer ga je relativno lako otkriti s obzirom na to da se testisi mogu provjeriti palpacijom, ali i ultrazvukom.

“Zbog toga je za muškarce ključno da jednom mjesečno provjeravaju svoje testise te provjere imaju li kvržice ili otekline.”

Movember prikazuje važnost samopregleda testisa kroz tehničke vodiče, kampanje podizanja svijesti i resurse za podršku.

3. Pomaže u ranom otkrivanju raka prostate

Rak prostate je drugi najčešći rak kod muškaraca u svijetu. Jedan u 200 muškaraca između 18 i 35 godina obolijeva od raka testisa. Simptomi raka prostate obično se ne pojavljuju sve dok prostata nije dovoljno velika da utječe na mokraćnu cijev, što može otežati rano otkrivanje.

Međutim, rano otkrivanje raka prostate može biti razlika između života i smrti. Movember širi svijest o važnosti ranog otkrivanja raka prostate kroz impresivne kampanje podizanja svijesti i priče.

4. Movember mijenja priču

Neosporiva je činjenica da smo se kao društvo dugo držali priče da muškarci ne smiju govoriti o svojim psihičkim (i fizičkim) zdravstvenim problemima. Zbog toga mnogi propuste preglede što može ostaviti strašne posljedice. Movember napokon mijenja tu priču.

5. Movember te treba

Na kraju, fantastičan temelj nije ništa bez predanih ljudi koji ga podržavaju. Movemberu je potrebna vaša podrška kako bi nastavio činiti razliku za muškarce diljem svijeta. Kako obaviti samopregled saznajte na stranici www.pocesisrazlogom.com koja je predstavljena u sklopu kampanje!

Podrži i ti svog muškarca te ga podsjeti na važnost samopregleda kupnjom Jajopera, najpopularnijeg gela za intimnu njegu muškarca. Svaki od gelova sadrži pažljivo osmišljenu, 97% prirodnu formulu za najnježniju njegu osjetljivog intimnog područja. Potraži Jajoper (Morski vuk, Fakin, Džentlmen) u BIPA poslovnicama i podrži Movember!