Hrana Prehrana u trudnoći 7. rujna 2020. 3 min čitanja Trudnoća je razdoblje kada čak i ako do sada niste, trebate početi voditi računa o prehrani. Pod time se misli na to da dnevni prehrambeni unos treba imati ‘glavu i rep’ kako bismo znali što i koliko jedemo. Česta je zabluda da bi se trebao povećati unos hrane jer bi ona sada trebala osigurati energiju za dvije osobe. Ključ zdrave i odgovarajuće prehrane trudnice kao i svake osobe leži u raznovrsnosti prehrambenih namirnica te njihovoj kvaliteti s obzirom na podrijetlo. Sve namirnice lako se mogu podijeliti u četiri glavne skupine: voće i povrće, bilo svježe, smrznuto, termički obrađeno ili u obliku sokova kao glavni izvor vitamina i minerala; ugljikohidrate kao glavni izvor energije poput krumpira, riže ili tjestenine u cjelovitim oblicima zbog jednostavnosti probave te na kraju hranu bogatu bjelančevinama bilo kojeg podrijetla: riba, meso ili mliječni proizvodi. Količina hrane ovisit će često o vašem apetitu, pogotovo u prvih nekoliko tjedana kada će on naglo pasti te će inače često konzumirana hrana postati neprivlačna pa čak i bezukusna. Sredinom trudnoće apetit će se uravnotežiti, čime će se ujedno posložiti i kalorijski unos sličan onome prije trudnoće. Zadnjih mjeseci često dolazi do povećane potrebe za hranom koju je tada poželjno unositi u manjim i češćim obrocima kako bi se izbjegle probavne smetnje ili osjećaj pretrpanosti. Ne smijemo zaboraviti da uz kalorijski unos trebamo pripaziti i na vitaminizaciju. Na liječničkom pregledu krvna slika pokazuje stanje vašeg organizma pa od liječnika koji prati vašu trudnoću dobivate sve potrebne informacije o dodatnom unosu vitamina. Preporučljivo je uzimati folnu kiselinu te vitamin D kao dva glavna dodatka prehrani. Ako je razina željeza u krvi niska, to se lako nadoknadi povećanim unosom hrane bogate željezom kao što je crveno meso, lisnato povrće ili jaja. Često se željezo iz žitarica i povrća teže apsorbira, što se može poboljšati dodatnim unosom vitamina C. Idealan i najjednostavniji nadomjestak jesu multivitamini koji sadržavaju folnu kiselinu, vitamin D, željezo, kalcij, vitamin B6 i B12 te cink i vitamin E. Također bi trebalo izbjegavati unošenje vitamina A životinjskog podrijetla koji u većoj količini postaje toksičan. Od prehrambenih namirnica, koje bismo trebali izbjegavati, treba spomenuti sireve s plijesni, iznutrice poput jetre i jetrenih proizvoda, sirove školjke te sirovo ili meso u obliku pašteta zbog pojačane mogućnosti razvoja bakterija. Alkohol se mora izbaciti pri samoj spoznaji o trudnoći, dok bi kavu i kofeinske pripravke trebalo svesti na maksimalno jednu šlicu dnevno. Vedran Ćosić za BIPO KLUB www.taja.hr Vezani članci Djeca Blaga njega kože od samih početaka Djeca Moje dijete uopće ne želi jesti – što radim krivo? Uz BIPO klub karticu ostvari razne pogodnosti! Postani član