Bebin plač

4 min čitanja

Bebin plač

Ma što mi to govori moja beba?

Svaka mama, a i tata, skaču na zvuk plača svoje bebe, što je sasvim normalna reakcija. S vremenom sve postaje lakše, pa i mama i tata nauče što beba želi, što joj treba ili što pokušava reći, ali na početku dobro dođe mala pomoć ili – tumač želja vaše bebe.

Da, oni su premaleni da bi vam jednostavno rekli što ih muči, ali baš kao što mi imamo različite riječi kojima izražavamo svoje želje i potrebe, tako i bebe svoje želje i potrebe pokušavaju izreći različitim vrstama plača. Istina, ne mora značiti da ćete uvijek pogoditi što vam poručuje, ali možda bi vam neke smjernice mogle olakšati prve tjedne s vašom bebom. Uostalom, nije tako teško – pa koliko različitih problema može mučiti bebu?

Gladna sam – umorna sam

Ovo su uvjerljivo najčešći uzroci plača u prvom razdoblju života vaše bebe, a tada su bebe posebno odlučne u tome da dobiju ono što im treba. U prvim mjesecima beba će biti često gladna, jer joj je želudac vrlo malen, a probavni sustav još uvijek nije u potpunosti razvijen. Plač gladne bebe izrazito je jak, može vam se učiniti čak ljutitim, a neće prestati sve dok ne dobije mlijeko. Upravo zbog malog trbuščića, bebi će hrana biti često potrebna, pa bebi ponudite hranu čim vam se učini da je gladna.
Drugi znakovi mogu biti i guranje rukice u usta, traženje vaše dojke kad ga primite u ruke, otvaranje usta ili plaženje jezika.

Ako je beba, pak, umorna i treba joj san, vjerojatno će plakati najprije tiho, a zatim glasnije, djelovati nervozno, reagirati na svaku sitnicu, a ako se smiri mogla bi gledati u jednu točku, djelovati odsutno. Možda i trlja oči ručicama. Ako ste imali posjete ili je beba bila izložena mnogim podražajima, moguće je da se umorila. Pružite joj mir i pokušajte je utješiti.

„Nije mi ugodno“

Ovaj plač je uglavnom tih, a djeluje kao da se beba pomalo buni, žali. Razlog može biti mokra, prljava pelena ili neprikladna odjeća. Najprije provjerite pelenu, a zatim opipajte ručice ili stražnju stranu vrata, kako biste ustanovili je li bebi možda vruće ili hladno. Ako joj je vruće, možda su joj ručice znojne ili tople, a ako joj je hladno, koža joj je vjerojatno prošarana žilicama.

Ako vam se učini da je dijete previše toplo, možda ima temperaturu, pa to svakako provjerite.

„Boli me“

Ako čujete snažan plač, a primijetite da je bebino tijelo pomalo ukočeno, da maše ručicama ili se grči, vjerojatno ju nešto boli. Svakako izmjerite temperaturu i provjerite ima li kod bebe kakvih drugih simptoma bolesti. Možda se samo radi o jakim grčevima, ali možda je u pitanju i kakva druga bolest, stoga svakako obratite pažnju i na bebinu stolicu, jer ona može biti pokazatelj bolesti.

Kad ju treba utješiti

Veliki i za bebu zastrašujući svijet krije mnoge strašne stvari. I kad govorimo iz bebine perspektive, to može biti glasan, iznenadan zvuk koji je vama sasvim uobičajen, preglasan rođak, lavež psa… Ako se beba preplaši, počet će plakati naglo i prodorno, a teško ćete ju umiriti. Sve što možete napraviti je držati je u naručju, pjevušiti ili raditi nešto što inače znate da ju smiruje. Kod nekih pomaže „bijela buka“ – šum sušila za kosu ili nečeg sličnog.

Glasan i prodoran plač može se javiti i zbog „dosade“, odnosno potrebe za vašom blizinom. Ne nasjedajte na priče onih koji vam govore da ćete razmaziti dijete ako ga uzmete u ruke kad god plače. Beba je malo, ranjivo stvorenje koje se našlo u sebi još uvijek ne potpuno poznatoj okolini, u velikom svijetu i potrebna joj je utjeha i blizina onih koji joj pružaju utočište. Budite uvijek na raspolaganju svojim malenim čudima.

I, ne brinite, uskoro ćete u sekundi znati zašto plače – dovoljno je pomno slušati.
 

Nataša Krstičević – za BIPO klub