Stručnjaci zabrinuti zbog velikog broja ultrazvuka tijekom trudnoće

4 min čitanja

Američki liječnici zabrinuti su zbog velikog broja ultrazvuka kojima se žene, često na vlastito inzistiranje, podvrgavaju tijekom trudnoće više nego ikad prije. Osim što je to manifestacija straha je li s bebom sve u redu, mnoge mame obožavaju skupljati sličice nerođene bebe za album te ih obožavaju dijeliti s prijateljima na društvenim mrežama.

Samo u Americi, u deset godina (od 2004. do 2014.) broj ultrazvuka po trudnoći povisio se za 92%, odnosno 2014. godine prosječan broj ultrazvuka po trudnoći bio je 5,2. Neke žene do poroda čak 10 puta odlaze na UZV, odnosno prilikom baš svakog pregleda.

Liječnici upozoravaju da česti UZV pregledi kod nisko rizičnih trudnoća nisu medicinski opravdani.

U zajedničkom priopćenju Udruženja obstetričara i ginekologa preporučili su jedan do dva UZV-a kod niskorizičnih trudnoća bez komplikacija. Oko 80% svih trudnoća su niskorizične.

Ultrazvuk se treba koristiti samo kod klinički indiciranih slučajeva i to u najkraćem mogućem vremenu te na najnižoj razini akustične energije u skladu s dijagnozom.

ulomak iz priopćenja

Stručnjaci smatraju da se mnogi liječnici ne obaziru na ove preporuke jer popuštaju pritiscima pacijentica ili pak nisu u toku s najnovijim studijama jer ne prate medicinske stručne časopise.

Je li UZV štetan za bebu i mamu?

Do sad istraživanja nisu uspjela dokazati da ultrazvuk ima negativne posljedice na razvoj bebe, ali sva ta istraživanja rađena su na opremi proizvedenoj do 1992. godine. Stariji aparati proizvodili su osminu akustične energije od one koja je dozvoljena danas i u vrijeme kad su ultrazvuci bili mnogo rjeđi. Stoga se nije pametno pouzdavati u te rezultate. Danas je emisija valova osam puta jača i prakticira se prečesto, pa utjecaj na fetus u razvoju nije poznat. Dugoročni utjecaj moderne opreme na zdravlje djeteta još nije istražen.

Isto tako, često se sama procedura ne izvodi na ispravan način. Poznato je da ultrazvučni valovi izazivaju lagano zagrijavanje tkiva što djeluje na njegove stanice, a u nekim slučajevima i kavitaciju (malene mjehuriće). Dugoročni utjecaju zagrijavanja tkiva i kavitacije također nisu poznati.

Nadalje, česta upotreba UZV-a dovodi do krivih procjena veličine fetusa, pa se događa da se trudnicama bez razloga preporučuje carski rez. Neki stručnjaci smatraju da je upravo UZV utjecao na tako veliko povećanje poroda carskim rezom.

Zašto liječnici uvode UZV kao rutinu?

Liječnici općenito smatraju UZV sigurnim postupkom jer nema zračenja koje bi djelovalo na razvoj kancerogenih stanica. Rijetko koji doktor će upozoriti trudnicu na rizike ultrazvuka jer ne žele uplašiti žene i ne žele ih odvratiti od pregleda koji može otkriti potencijalne medicinske rizike za fetus. Tako su i liječnici sigurniji da trudnoća ide uredno, čak i kad se radi o niskorizičnoj trudnoći. Kao da uopće više ne postoji razlika između rizične i niskorizične trudnoće i sve se trudnice jednako često upućuju na UZV.

Sada struka preporučuje prvi ultrazvuk u 12. ili najkasnije 20. tjednu trudnoće i ako je sve u redu, još samo jedan ultrazvuk do kraja trudnoće. Ako trudnica nije ovisnica, ako ne pije i ne puši, ako nema genetskog rizika i osjeća se dobro, nije ju potrebno podvrgavati ultrazvuku kod svakog pregleda.

Dobre strane ultrazvuka

Prvi puta UZV je upotrijebljen prije pola stoljeća, a do 1980. godine počinje se naširoko upotrebljavati u ginekologiji. Uređaj šalje zvučne valove koji se odbijaju od fetusa a refleksije tih valova pretvaraju se u elektroničku sliku.

UZV je vrlo koristan i daje točniju procjenu kad je došlo do začeća od nekih tradicionalnih metoda te pomaže liječnicima odrediti kada je potrebno inducirati porod. UZV detektira i eventualne abnormalnosti te pomaže detektirati rizične trudnoće.

Isto tako, UZV potiče povezanost mame i bebe te često djeluje na trudnice pozitivno u smislu da vrlo rano shvate kako u njima raste novo živo biće koje od prvog dana treba paziti pa mame često prestaju pušiti, odlučuju se na uredniji život i bolje brinu o vlastitu zdravlju i zdravlju bebe.

www.klinfo.hr