BIOPSIJA KORIONSKIH RESICA (CVS) – dr. med. Milan Pavlović

2 min čitanja

CVS je invazivni postupak kojim se uzima uzorak (komadić) tkiva posteljice za gensku/kromosomsku analizu.

Posteljica je organ koji se razvija u trudnoći i bebi donosi kisik i hranjive tvari, a odnosi otpadne produkte metabolizma. Posteljica i beba imaju isti kromosomski/genski status. Zahvat se može raditi od 10. do 13. tjedna, što je znatno ranije nego RACZ i to je njegova najveća prednost.

CVS se radi zbog dijagnosticiranja nekih genskih i kromosomskih bolesti kao što su Downov ili Turnerov sindrom, cistična fibroza, Tay Sachs…

Ova pretraga može biti ponuđena ako postoji pozitivna obiteljska anamneza, što znači da netko u obitelji ima neku gensku i kromosomsku bolest koje se mogu testirati, kao i ako postoje ultrazvučni “markeri” kromosomskih bolesti te ako se na testu probira pokaže da trudnica ima povećani rizik za neku od kromosomopatija.

CVS se izvodi na dva načina:

  • češće transabdominalno 
  • rjeđe transcervikalno

Transabdominalni pristup je poput amniocenteze, kada liječnik nakon ultrazvučnog pregleda i pranja trbuha iglom uđe kroz kožu i trbušnu stijenku u maternicu i uzme uzorak tkiva posteljice za analizu.

Transcervikalni pristup se radi rijetko, kada posteljica nije dostupna transabdominalnim putem, te se kroz vaginu i vrat maternice uđe u posteljicu i uzme uzorak za analizu.

Oba se pristupa izvode pod nadzorom ultrazvuka. Odmah nakon uzimanja komadića posteljice liječnik će pogledati ima li dovoljno tkiva za analizu ili je potrebno uzeti dodatni uzorak. Nakon uzimanja odgovarajućeg uzorka, on se šalje u laboratorij na analizu koja može trajati od nekoliko dana do 2-3 tjedna, ovisno o tehnici analiziranja. Ako je trudnica Rh(D) negativna krvna grupa, dobit će injekciju kako bi se spriječila moguća Rh-imunizacija.

Komplikacije nakon CVS-a su moguće, ali nisu česte. Moguće je oskudno vaginalno krvarenje te spontani pobačaj koji se javlja u oko jedan od sto obavljenih zahvata. To je nešto veći rizik u odnosu na RACZ. Transabdominalni CVS nosi znatno manji rizik od komplikacija nego transcervikalni te je gotovo usporediv s RACZ. Ako rezultati testiranja ne budu u potupnosti jasni, CVS se mora se ponoviti ili će se napraviti RACZ.

Ako se nekon zahvata pojavi krvarenje poput menstrualnog ili se pojave grčevi i porast temperature, potrebno je javiti se liječniku.

Milan Pavlović, dr.med.

za BIPO KLUB