Zimski jelovnik koji će djeci ojačati imunitet

3 min čitanja

Temperature su pale i više nije tolika tlaka biti za štednjakom i kuhati. Štoviše, kuhanje tijekom hladnijih mjeseci domu donose toplinu i ugodu, a posebice ako znaš da kuhaš nešto što će najmlađim članovima tvoje obitelji izgraditi čvrst i jak imunitet.

Važno je zagrijati se hranom

Jesen i zima po mnogočemu su izazovna doba za svakog roditelja. Hladnoća, virusi, bakterije, silne zaraze koje vrebaju na gotovo svakom kutu. Baš zbog toga, još više nego preko ljeta, svaka mama želi dodatno ojačati imunitet svoje djece. Najsigurniji i najprirodniji način za to je – prehrana. Zagrij trbuh svog djeteta i zaštiti ga uz nekoliko vrijednih savjeta.

Tijekom hladnijih mjeseci potrebno je unositi više kalorija u organizam kako bi se održala temperatura tijela zbog čega je normalno da dijete počne osjećati povećanu glad. Naravno, jako je važno da se ta glad utaži nutritivno bogatim namirnicama, a ne slatkišima. Ako je tvoje dijete između 1 i 3 godine starosti, onda u zimski jelovnik ubaci što više proteina jer će oni pomoći u održavanju tjelesne temperature. Jaja, klice ili orašasti plodovi sjajne su namirnice koje će ti biti i više nego dobri saveznici tijekom hladnih mjeseci. Možeš ih koristiti i kao snackove.

Bez vitamina nema ni imuniteta

Vrlo je važno opskrbiti dječji jelovnik i s vitaminima. Iako je svaka skupina vitamina jako važna, tijekom zime su najvažniji vitamini C i D. C vitamin je već dobro poznati zaštitnik imuniteta. Tako svako jutro započni sa svježe iscijeđenim limunom ili narančom. Njega ćeš još pronaći i u brokuli, cvjetači, špinatu, kupusu ili repi. Sve su to namirnice koje se sjajno mogu uklopiti i u jelovnik za kašice kod beba koje se tek upoznaju s voćem i povrćem.

Odavno je poznato da vitamin D ima antiinfektivne učinke kod djece, i to posebice kada su u pitanju prehlada, gripa i respiratorni problemi.

Vitamin D također trebaš što više ubacivati u prehranu. Njega ćeš pronaći u ribama, i to posebice bakalaru, lososu, tuni, srdelama ili skuši, ali i u nekim margarinskim namazima koji mogu biti i dobar doručak.

Slušaj što ti beba govori

Budući da ne možeš sve namirnice davati bebi koja se tek upoznaje s kašicama i bogatstvom namirnica i okusa, evo nekoliko ideja za kašice prema mjesecima bebe.

  • Od 6 mjeseci starosti: kašica od piletine, brokule i cvjetače
  • Od 7 mjeseci starosti: krem juhica od brokule, celera i špinata
  • Od 8 mjeseci starosti: kašica od teletine, celera i pastrnjaka
  • Od 9 mjeseci starosti: kašica od puretine, maslinova ulja i korabe
  • Od 10 mjeseci starosti: kuhani i izgnječeni kelj s krumpirom
  • Od 11 mjeseci starosti: pire od korabe, cvjetače i junetine
  • Od 12 mjeseci starosti: pasirana cikla s mrkvom i vrhnjem

Naravno, uvijek poslušaj i ono što ti beba govori. Ako se baš jako mršti i nikako ne prihvaća određene namirnice, nemoj ih previše ni forsirati. Brzo ćeš se razumjeti s njom, vidjet ćeš. Onda će sve biti puno jednostavnije i – slasnije.