Dolazi druga beba: Evo kako starije dijete pripremiti za to

3 min čitanja

Rijetko koji dan je sretan kao onaj kad dođeš doma s prvom bebom. Ta je količina radosti i euforije nemjerljiva s bilo čim. Međutim, kada dolazi druga beba, stvari mogu biti ipak malo drugačije.

Što kada prestane biti centar svijeta

Prvo dijete je posebno, još kada je i prvo unuče u obitelji. Prvo dijete uvijek ima najviše fotki, prvom djetetu se uvijek kupuje sve novo… Sve te sitnice neizostavan su izvor brojnih pošalica na obiteljskim okupljanjima, ali sve one potvrđuju jedno: prvom se djetetu uvijek daje malo više pažnje. Kako da onda upravo to dijete, koje je naučeno biti centar svačijeg svijeta, prihvati da u svjetove mama, tata, baka, djedova i svih drugih dolazi mlađi braco ili seka?

Među “najkritičnijom” skupinom koja će prihvatiti novu bebu u obitelj su djeca između 1 i 3 godine. Naime, oni još uvijek nisu toliko svjesni svega što se događa, ali to nipošto ne znači da im ne treba objasniti kako mamin “pupo” raste zato što u njemu živi braco ili seka.

Ako sa starijim djetetom ne budeš dovoljno jasno komunicirala što znači dolazak nove bebe, velika je mogućnost razočarenja.

Čak i objašnjenja izgovorena jezikom koji razumiju jednogodišnjaci trebaju sadržavati dosta realnosti. Trebaš objasniti starijem djetetu kako će beba koja dođe i plakati, i biti gladna, i neće moći reći što joj je. Objašnjavajte već od prvog dana kako će bebi biti potrebno puno, puno pažnje koju će i tvoje starije dijete trebati naučiti davati.

Uključi starije dijete u proces od prvog dana

Uključi starije dijete u cijeli proces dolaska mlađeg djeteta. Jedan od načina je da ono, recimo, odabere igračke ili odjeću koje će pokloniti svojoj sestri ili bratu. Mnogi roditelji dopuste starijoj djeci (naravno, ovisno o dobi) da odaberu i ime. Jednostavno, valja već od dana kada je beba u trbuhu pokušati graditi vezu između braće i sestara.

Možeš svakodnevno govoriti starijem djetetu kako je bilo kada je ono bilo malo i kada je tek došlo iz rodilišta. Kroz stare fotografije, videe i priče pokaži starijem djetetu kako je voljeno i kako će sada biti voljeno i drugo dijete.

Pokaži starijem djetetu da si i dalje tu

Kada dođe druga beba, prvoređenci se često prestanu osjećati tako važnima. Iako se može činiti bezazlenim, nipošto nemoj zanemarivati taj “hir”. Dijete će tražiti novu osobu s kojom će se povezati jer će polako početi uviđati da mala beba zahtjeva zbilja puno pažnje. To može biti i tata, bilo tko iz obitelji, netko od prijatelja i sl.

Osim što će ta osoba biti tu za starije dijete, može biti i od velike koristi i mami. Važno je da sa starijim djetetom nastaviš imati neke aktivnosti koje će uključivati samo vas dvoje. To može biti ručak, šetnja (zvuči teško, ali…), kupanac ili bilo što drugo. U tom vremenu, makar trajalo i pola sata dnevno, starijem ćeš djetetu pokazati kako si za njega i dalje tu i kako ćeš uvijek biti tu. Jer, mame i ne znaju drugačije, zar ne?