Fitness za trudnice: kada je koristan, a kada postaje štetan

3 min čitanja

Pozitivne stvari fitnessa su brojne. To se, u načelu, tijekom trudnoće ne mijenja puno. No, svejedno je važno znati kada i kako smanjiti intenzitet, a u nekim slučajevima i – pauzirati od treninga.

Umjesto da vježbanje prekineš, prilagodi ga

Osim ako nema nekih ozbiljnih zdravstvenih prepreka, svim se ženama preporučuje aktivan život i tjelovježba i tijekom trudnoće. Aktivne trudnice, pokazalo se, imaju lakši porod, ali i lakši i brži oporavak nakon poroda. San, cirkulacija, više energije tek su neki od razloga zbog kojih vježbanje u trudnoći ne bi trebalo biti na crnoj listi.

Vježbati u trudnoći mogu (i trebaju) sve žene koje za to dobiju potvrdu liječnika. No, čak i u tim slučajevima je važno slušati vlastito tijelo i stati na bilo koju neobičnu bol ili probadanje.

Trudnoća jest drugo stanje, ali ne treba se shvaćati kao bolest pa si zbog toga oduzeti rutinu ne-trudničkog života. Umjesto toga se treba prilagoditi tom lijepom periodu života i prema njemu kreirati svoje vježbe i treninge.

Pazi na otkucaje srca

Tijekom fitnessa u trudnoći jedna od važnijih stvari je paziti na broj otkucaja srca u minuti. Pazeći na to, znat ćeš koliko još imaš prostora za napor i znat ćeš kako dozirati dodatno opterećenje ili, naravno, kada je vrijeme da ga smanjiš. Inače je broj otkucaja srca u minuti 70, dok je kod trudnica on 90. Kod trudnica srčani puls tijekom vježbanja ne bi smio prelaziti 140, tako da je važno na to paziti.

Ako ti srce ubrzano lupa ili brzo ostaješ bez zraka, teško ti je disati, jednostavno stani s vježbama koje si do tada radila.

Takve posljedice najčešće uzrokuju kardio vježbe pa je onda njih dobro zamijeniti vježbama snage, istezanjem i slično. Također, vrlo je važno i vježbati po tromjesečjima. Naime, baš kao što pratiš trudnoću po tom kriteriju, i vježbanje bi se trebalo tako prilagođavati.

Slušaj svoje tijelo

Bitno je razumjeti da strahu nema mjesta kada je riječ o vježbanju u teretani. Naravno, sve što radiš u trudnoći, a za što nisi sigurna, uvijek se možeš (i trebaš) posavjetovati sa svojim liječnikom. Recimo, tijekom vježbanja u trudnoći katkad može doći do jako neugodnog probadanja koje mnoge trudnice podsjeća na početak poroda.

Kada se takvo što dogodi, važno je ostati smirena. Riječ je, naime, o povećanom lučenju hormona relaksina koji inače opušta ligamente. U takvim situacijama imaš dvije opcije: ili smanjiti intenzitet vježbanja ili prekinuti vježbanje. No, to ćeš na kraju opet najbolje sama znati jer nitko ne pozna tvoje tijelo bolje od tebe.