Insta-mame otkrivaju kako povezuju majčinstvo i Instagram

7 min čitanja

Instagram je puno više od lijepih feedova, slijepog praćenja trendova i slično. Instagram može biti vrlo moćna platforma na kojoj ćeš pronaći odgovore na pitanja koja te zanimaju, pa čak i ako se tiču majčinstva. Insta-mame Matea Tisaj (@matea.tisaj), Lena Šutić Klaić (@lena.catt) i Tanja Hrvatin Šimičić (@tanjahrvatin.simicic) otkrivaju sve poveznice između majčinstva i Instagrama.

Doulu bi svakoj majci preporučila

Kada se spoje oku ugodan feed, zanimljiva priča, preslatka bebica i iskrena mama, teško je takav profil ignorirati. Čak i ako nije, kako i sama za sebe kaže, stručna osoba u području odgoja i majčinstva, Matea Tisaj se svojim objavama trudi pomoći drugim mamama.

– Kroz objave naše svakodnevice prikazujem predmete koje najviše koristim i koji mi uvelike pomažu i olakšavaju dane s malim djetetom. Trudim se drugim majkama prikazati jednostavnost pripreme zdravih obroka za dijete kod kuće jer to smatram vrlo važnim za djetetovo zdravo odrastanje. Često mi se majke javljaju s pitanjem o receptima, pitaju za mišljenje ako su u nedoumici oko izbora kolica i ostalih baby proizvoda. Jednostavno im se trudim pomoći oko svakodnevnih “problema” s kojima se većina mama susreće – ističe Matea. Prisjeća se Matea i vremena kada je bila trudna, s milijun pitanja u glavi. Kaže kako joj je u tom periodu najviše pomogla njezina doula, a jednu takvu osobu preporučuje svakoj majci. Ipak, dosta toga naučenoga dijeli i na svome Instagramu te tako pomaže drugim majkama.

– Iz moga dosadašnjeg iskustva majke se najviše brinu oko toga je li im dijete sito, napreduje li dovoljno i onako kako treba. Novopečene mame se brinu imaju li dovoljno mlijeka te često pitaju rade li sve dobro. I sama sam se brinula oko navedenih stvari i za uspjeh nekih sam se morala dosta potruditi – ističe Matea.

“Nekada ne ide sve po planu, ali se mi majke trebamo opustiti i u teškim trenucima shvatiti da je djetetu ipak najbitnija majčina ljubav, blizina… i sretna mama, govori Matea Tisaj.”

Nisu život samo kockice feeda

S pozitivnim reakcijama javljaju se brojne majke i Leni Šutić Klaić, a majka malene Kiare ne krije kako je svaki put to obraduje i razveseli. To je, između ostalog, i jedan od razloga zašto voli Instagram.

– Mislim da je Instagram jedno super mjesto, koje može biti zaista kvalitetan community. Otkad sam mu se posvetila malo više, stvorila sam neka divna prijateljstva (iako su neka samo online), pa često s drugim mamama razmjenjujem iskustva i savjete i to je super – govori Lena. Međutim, činjenica jest da postoje i neke negativne strane ove društvene mreže kojih je Lena itekako svjesna.

– Svima nam je već jasno da život prikazan u kvadratićima na feedu nema puno veze sa stvarnosti. Dječje sobe nisu tako uredne, djeca nisu uvijek nasmijana, mame nisu uvijek dotjerane. I ne trebaju biti. Ponekad je lako upasti u tu zamku i uspoređivati vlastiti život s onim što vidimo online, pa si postavljati nerealna očekivanja – govori Lena dodajući kako se realni život uvelike razlikuje od Instagrama.

“Dobrih 80 posto Instagrama je jedno veliko kazalište. I ne mislim pri tome ništa loše jer svima nam treba odmak od svakodnevnice, nešto lijepo što će nam izmamiti osmijeh na lice, inspirirati nas ili nam dati neku dobru ideju – ističe Lena.”

Ističe i kako bi bilo zanimljivo pored “Instagram verzije” fotke vidjeti i realnu situaciju.

– Vjerujem da bi s takvim sadržajem sve majke suosjećale i vjerojatno se i dobro nasmijale. U prilog tome ide i činjenica da su van Hrvatske sve popularniji profili na kojima majke stavljaju slike na kojima ne prikrivaju strije i prirodan izgled tijela nakon poroda. Nakon godina filtriranja svega i svačega, mislim da je tako nešto pravo osvježenje u online zajednici – ističe Lena.

Majke najviše brine jesu li dovoljno dobre

Još jedna zanimljiva insta-mama, koja je uz to i certificirana edukatorica za roditelje, svakako je i Tanja Hrvatin Šimičić. Tanja kroz praktične savjete za odgoj i roditeljstvo te osobni razvoj pomaže brojnim drugim mamama. Na njezinom profilu mogu se tako pronaći ne samo praktične informacije o postupanju s djecom, nego i ideje za aktivnosti s klincima, kao i ideje za uređenje prostora u kojem djeca odrastaju.

– Na svom Instagram profilu govorim o temama na način da ih povezujem s realnim životom i praktičnim situacijama te posljedicama određenih postupaka u budućnosti. Prenosim teoriju u praksu. Također radim individualna savjetovanja gdje s roditeljima detaljno razrađujem njihovu situaciju te pronalazimo rješenja i stvaramo uvjete za ljepše, jednostavnije sretnije i uspješnije roditeljstvo – ističe Tanja. Iz dosadašnjeg iskustva je zaključila kako majke najviše brine pitanje jesu li (dovoljno) dobre mame. Brine ih i pitanje kako da postignu da ih dijete sluša, ističe Tanja. Ujedno je to i najčešći razlog zbog kojeg joj roditelji dolaze na savjetovanja.

“Samim time što roditelj razmišlja što bi mogao učiniti bolje, čini da već ima titulu savršenog roditelja – govori Tanja Hrvatin Šimičić.”

Međutim, činjenica je da roditeljstvo zna biti (i jest) itekako zahtjevno. Baš zato savjetuje svim ženama koje će tek postati majke da krenu ulagati u sebe i u svoj osobni razvoj.

– Mnogo majki misli da radi nešto pogrešno, i to često baš zbog utjecaja društvenih mreža gdje se prikazuje savršenstvo, koje pak nigdje ne postoji. Zato je važno da majke počnu raditi na tome da budu svjesne sebe, svojih emocija i sadašnjeg trenutka – ističe Tanja.

Sretna mama = sretna beba

Osim isticanja prirodnosti i dodavanja većeg “efekta stvarnosti” na Instagram, insta-mama Matea ženama koje će tek postati majke savjetuje edukaciju, edukaciju i još malo edukacije. Važno je, kaže, slušati stručne i pouzdane osobe. A katkada je još važnije i ne zamarati se savjetima koji će ponekad dobiti i od slučajnih prolaznika ili susjeda.

– Majčinstvo nije lagan “posao”, ali je definitivno najljepši. I od trenutka kada majka prvi put primi dijete u ruke, zna točno što treba jer to dođe prirodno. I sama sam se uvjerila u to, a iskustva s djecom nisam imala od prije. Zato, mame, opustite se i uživajte – poručuje Matea.

Sličnu poruku ima i Lena koja poručuje svim mamama da najprije budu sretne, realizirane i zadovoljne sobom. To je jedan od preduvjeta da budu dobre mame.

– Mame, udovoljite sebi, ne zapostavljajte svoje interese (pa ni posao, ako vas on ispunjava!). Uzmite vrijeme za sebe, makar to bilo sat vremena dnevno jer sretna mama znači i sretna beba – poručuje Lena.

Naravno, s njima se slaže i Tanja koja ima vrlo jasnu i ohrabrujuću poruku:

– Želim poručiti svim ženama da kada postanu majke ne smiju one nestati kao žene. Djeci treba majka koja si zna uzeti pola sata za sebe, koja ode s prijateljicama na kavu i koja ulaže u svoj unutarnji mir odnosno osobni razvoj. Najveći dar koji dajem svojoj djevojčici je to da mi je savjetovanje sa stručnjakom od osamnaeste godine normalna stvar jer će onda i ona to usvojiti. Jednako kao što idem liječniku kada me nešto boli, tako odem i na savjetovanje kada me nešto brine u braku, odgoju, socijalnim odnosima ili kada se teško nosim s nekim problemima – ističe Tanja.