Kako odabrati ime za dijete?

3 min čitanja

Biranje imena za dijete može biti prava avantura. Iako će vas veseliti i poticati na razmišljanje i istraživanje, nerijetko može biti i predmet frustracije, pogotovo ako partner i vi imate različite želje i viđenje. Znate da možete birati između modernih i neobičnih imena, tradicionalnih i obiteljskih, univerzalnih ili onih koja za vas imaju posebno značenje. Za koje god se odlučili svakako bi bilo dobro u obzir uzeti nekoliko sljedećih stvari pri odabiru.

1. Inicijali

Inicijali imena, osobito ako odlučite djetetu dati i srednje ime, zajedno sa prezimenom mogu tvoriti određenu riječ pa provjerite je li zgodna i prikladna. Također provjerite slaže li se inicijal imena uz prezime kada se napiše.

2. Značenje

Provjerite koje značenje ima ime koje planirate dati djetetu i budite sigurni da će mu jednoga dana kada to krene istraživati barem biti simpatično ako ne idealno za njega.

3. Potencijal za ismijavanje

Djeca će se uvijek rugati imenima, to se ne može izbjeći – ali im ne morate to olakšati. Ne birajte ekstravagantna imena koja će očito pozivati nestašne klince na ruganje, neka se ime dobro slaže s prezimenom i neka se ako nije nužno ne rimuje s puno ružnih stvari koje djeca brzo pretvore u pamtljive pjesmice.

4. Konotacija

U pop kulturi određena imena  podsjećaju nas na slavne ličnosti koje nose ista imena. Npr, ako kćer nazovete Severina, rijetko će ju povezati s ikim drugim osim naše poznate pjevačice., isto je i s Madonna.

5. Skraćenice

Imena se često krate, stoga budite sigurni da će vam se skraćenica imena jednako sviđati kao i puno ime jer ju možda nećete moći izbjeći. Provjerite i kako se slaže s prezimenom.

6. Izgovor

Ispravljati ljude u izgovoru svog imena svaki put kad se upoznajete je popriličan teret. Pobrinite se da se to ne dogodi vašem djetetu.

7. Originalno ili dosadno

Teško je pogoditi ravnotežu između posebnog imena koje neće biti bizarno i uobičajenog koje neće biti pomalo dosadno. Princeza ili Zigi možda se čine posebno i neuobičajeno, ali čudno će izgledati u životopisu. A opet, Marko ili Ivan su uobičajena imena, ali nerijetko je da će ih u razredu u školi biti i po nekoliko, pa će morati naći dodatne načine kako da ih oslovljavaju.

8. Imena koja dobro stare

Kada birate ime zamislite svoje dijete odraslo, u nekoj profesionalnoj situaciji, razgovoru za posao i slično. Slatko ime koje pristaje prekrasnoj bebi možda neće odgovarati odrasloj osobi.

Za Bipo klub časopis Mama&Beba