Rast zubića

3 min čitanja

Jupi, stižu prvi zubići!

Puno je važnih trenutaka u životu malene bebe, odnosno, možda bismo radije mogli reći da su to važni trenuci za roditelje malenih vrištavaca. No, jedan od prvih pokazatelja da to maleno čudo raste svakako su zubići. Uz malene bijele biseriće oni slatki osmijesi postat će još više neodoljivi. No, što vas sve čeka prije nego se pojave svi zubići?

Prvi zubić pojavit će se u pravilu između petog i osmog mjeseca života, ali nije neobično da se pojave i ranije (nekad već i s dva mjeseca), odnosno tek kasnije. Tu veliku ulogu igra genetsko nasljeđe, ali čak i prehrana majke već u trudnoći. U pravilu najprije niču donje dvije jedinice, a ubrzo ih slijede gornje dvije jedinice. Između 10. i 12. mjeseca trebale bi izbiti gornje dvojke, a nakon 12. mjeseca donje dvojke. Nakon 14., odnosno 16. mjeseca slijede gornje, odnosno donje četvorke, a tek oko druge godine trebale bi stići sve četiri trojke. No, to nije pravilo i kod svakog djeteta raspored može biti drukčiji.

Kako ćete znati da stižu zubići?

Neposredno nakon nicanja zubića desni su otečene, izrazito crvene, te osjetljive. Mogli biste primijetiti da dijete pojačano slini, te da sve što mu dođe pod ruku stavlja u usta i gricka, jer mu pomaže osjećaj pritiskanja desni nečim. Upravo je zato važno da sve igračke koje su djetetu dostupne budu čiste, jer je u ovom razdoblju djetetu smanjen imunitet, pa bi se lakše moglo razboljeti.

Nicanje zuba ne protječe kod sve djece jednako – niti jednako brzo, niti jednako (bez)bolno. Nicanje zubića u pravilu jest bolno, no kod nekih beba prolazi gotovo neopaženo, dok druge mogu biti plačljive, razdražljive, neutješne, a zbog pojačanog izlučivanja i gutanja sline može se javiti čak i proljev, a stoga je moguć i pelenski osip. Neka djeca čak mogu odbijati hranu. Iako se često uz rast zubića povezuje povišena temperatura, liječnici danas tvrde da temperatura nije izazvana rastom zubića, pa tako kod pojave visoke temperature treba obratiti pažnju i na druge simptome kod djeteta.

Kako im pomoći?

U razdoblju rasta zubića bebe žele nešto grickati, a dobro bi bilo da je to hladno, da im olakša tegobe. Danas se mogu kupiti igračke „grickalice“ ispunjene gelom, koje se mogu staviti u hladnjak, pa tako ohlađene dati djetetu da gricka. Isto tako možete ohladiti prikladno izrezane komadiće voća ili povrća.

Mogu vam pomoći i homeopatske kuglice koje možete potražiti u biljnim ljekarnama ili pak gelovi za mazanje desni koje možete pronaći u ljekarnama. No, proučite sastav gelova, ako se za to odlučite, jer neki sadrže lidokain, lokalni anestetik, što neki roditelji ne odobravaju.

Higijena od prvog zubića

Čim izbije prvi zubić, valja početi s održavanjem higijene. U početku zubiće možete očistiti gazicom koju omotate oko prsta ili posebnom četkicom koja se natakne na prst. Tako ćete istovremeno masirati desni i olakšati bolove. S vremenom počnite koristiti četkicu s malom glavicom i izrazito mekanim vlaknima, te dječjom pastom za zube kad dijete nauči ispljunuti.

I, ne zaboravite, najvažnije im je pružiti dobar primjer, pa neka vas vide kako perete zube!

Nataša Krstičević – za BIPO klub