Kako ojačati imunološki sustav kod djece?

3 min čitanja

Krajem ljeta i početkom jeseni djeca se vraćaju u vrtiće, jaslice, škole, jednom riječju u kolektive. Kako bismo bili sigurni da nam se dijete neće razboljeti na svaki doticaj s prehladom ili virozom, dobro je raditi na jačanju imunološkog sustava. Osim prehrane koja je jako bitna, dodataka prehrane u vidu vitamina prilagođenih djeci, postoji još nekoliko savjeta kako ojačati dječji imunitet.

Boravak na svježem zraku

U proljeće i ljeto izloženost suncu pomaže u sintezi vitamina D u organizmu. Ovaj vitamin je vrlo važan za imunološki sustav. Za vrijeme jeseni i zime aktivnosti na otvorenom, tj. na hladnom svježem zraku pomažu razvoju obrambenog sustava tijela. Naime, kada dijete boravi na otvorenom, pogotovo u hladnijim mjesecima, dolazi do pojačane cirkulacije u pokretu i na taj se način stimulira imunitet.

Uspavani imunološki sustav

Redovito vrijeme odlaska na spavanje i popodnevno spavanje donose dobro raspoloženje i posebno su zdravi za vaše dijete čiji imunološki sustav nije u potpunosti razvijen. Prekratak i nekvalitetan san slabi obranu organizma. Baš zbog toga se u vrtićima i dalje inzistira na popodnevnom spavanju sve do školske dobi.

Umjeren kontakt s prljavštinom je u redu

Iako pokušavamo djecu držati što dalje od prljavštine, pogotovo u posljednjih nekoliko godina kada je jaka kampanja pranja ruku doslovno obuzela sve medijske kanale, ali ipak – umjeren kontakt s prljavštinom i bakterijama ne pojačava samo razvoj imunološkog sustava i kasniju otpornost na bolesti, nego i toleranciju na različite alergene. Neka se vaša djeca s vremena na vrijeme i zamažu. 😉

Dojenje jača imunološki sustav

Ovo vrijedi za bebe koje su još uvijek na majčinim prsima jer je za vrijeme dojenja, Vaše dijete optimalno nahranjeno, ali pritom je jako važna dohrana s vitaminima D,C i A koji su neophodni za normalnu funkciju imunološkog sustava.

U jesenskim mjesecima pojačajte prehranu namirnicama (vodeći računa na dob djeteta) koje su pune vitamina C i D kako bi vaše dijete osim ukusnih obroka i pojačalo imunološki sustav. To su namirnice poput: limuna, naranči, đumbira, ribe, punomasnih mliječnih proizvoda, bobičasto voće…

A za djecu od navršenih godinu dana prikladno je Aptamil® Pronutra KINDERMILCH mlijeko, prilagođeno maloj djeci, jer podržava prehrambene potrebe za njihov intenzivni rast i razvoj.

Jedinstveni sastav:

  • Aptamil nutri vlakna (HMO & GOS/FOS) 
  • Kalcij doprinosi normalnom razvoju kostiju 
  • Više od 20 vitamina i minerala, uključujući vitamine C&D koji doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava.

Za početak dana, navečer ili između obroka, Aptamil® Pronutra Kindermilch pruža dobru potporu imunološkom sustavu Vašeg djeteta od navršene prve godine.

Preporuka

  • Pijenje Kindermilcha iz šalice ili čaše dodatno doprinosi razvoju motoričkih sposobnosti Vašeg djeteta.
  • Aptamil® Pronutra Kindermilch može se piti kao topli ili hladni napitak.