Kupovina kolica za vaše najmilije

4 min čitanja

Jedna od prvih velikih investicija u životu svakog para koji će uskoro postati roditelji svakako su dječja kolica. To je često i financijski najzahtjevnija investicija, pa zahtijeva pomno proučavanje onog što se nalazi na tržištu, prije stvarne kupovine. Isto tako, nije preporučljivo odlučiti se na kupovinu dok ne isprobate kolica u svakom mogućem pogledu, u okvirima mogućnosti u trgovini, naravno. Pa što se, dakle, na tržištu nudi?

Roditelji koji kupuju kolica za bebu od njena prvog dana, najčešće će se odlučiti na kupovinu takozvanih kolica 3 u 1. To znači da set koji kupujete sadrži košaru za novorođenče, tzv. sportski dio koji se koristi od kad beba može samostalno sjediti, te autosjedalicu, odnosno jaje. Ovakav set pokriva duže razdoblje u kojem će beba kolica koristiti.

Prilagodite kupovinu potrebama

Osim što je važna udobnost djeteta, kod kolica je vrlo važno da njima možete lako upravljati – to će vam uvelike olakšati ugodne šetnje s mališanom. Lakoća upravljanja ne ovisi o tri ili četiri kotača, nego o samim kolicima, pa je to jedna od stvari koje biste prve trebali isprobati prije kupovine. No, druge stavke morate odabrati ovisno o vlastitim potrebama i načinu na koji ćete kolica koristiti.

Jednima će, na primjer, biti važno da su kolica lagana, lako sklopiva i da sklopljena ne zauzimaju previše mjesta, posebno ako će ih često prevoziti u automobilu. Ako nećete puno vremena s djetetom provoditi u automobilu, a kolica ćete uglavnom držati u domu već spremna za korištenje (ako ih ne morate sklapati i nositi), to nije stavka koja vas treba posebno zabrinjavati. Ako ćete kolica koristiti često na neravnim terenima, dobro bi bilo kupiti ona koja imaju veće kotače, jer jamče bolju pokretljivost po takvim površinama. Osim toga, kotači bi trebali biti gumeni, što je i inače najbolji izbor.

Obratite pozornost i na materijal kojim su presvučena kolica. Ovdje ne mislimo, dakako, na dezen, koji prepuštamo u potpunosti ukusima majke i oca, nego na kvalitetu materijala. Pripazite da je materijal testiran, te da ne sadrži štetne tvari, te da je za bebinu kožu dovoljno prozračan, što je posebno važno ljeti tijekom velikih vrućina.

Osim sustava 3 u 1, na tržištu možete pronaći i kolica 2 u 1 – set u kojem se nalazi košara za novorođenče i sportski dio kolica. Ovaj set odgovarat će vam ako želite autosjedalicu, tzv. jaje, kupiti odvojeno. Ovdje bi bilo zgodno provjeriti može li se jaje koje kupujete montirati na okvir kolica koja namjeravate nabaviti, jer danas su brojne dječje marke kompatibilne, a to je obično navedeno u opisu, odnosno možete to saznati u trgovini.

Imajte, dakle, na umu da ćete košaru za novorođenče koristiti svakako prvih šest mjeseci djetetova života, a kasnije, kad dijete može samostalno sjediti, prelazite na sportski dio. Iako zvuči kao zgodna ideja, košaru nemojte koristiti za spavanje bebe duže vrijeme kod kuće, jer proizvođači često upravo naglašavaju da košara nije za duže spavanje. Isto tako, nije preporučljivo predugo bez prekida koristiti niti jaje – beba ne bi trebala u autosjedalici biti duže od dva sata dnevno.

Provjerite imate li isofix

Prije kupovine kolica 3 u 1, odnosno prije kupovine autosjedalice, ono što svakako morate znati jest imate li u svom automobilu isofix sustav. Taj sustav sigurnije drži autosjedalicu na mjestu nego samo pojas. Na tržištu su danas autosjedalice (i jaje i one veće) sa ili bez isofixa, pa morate znati što točno kupujete. Osim toga, isofix omogućava lakše i brže montiranje autosjedalice u automobil – često uz samo „jedan klik“. Ako u automobilu nemate isofix, ne isplati vam se kupovati autosjedalicu s njime, jer su obično skuplje.

Dakle, prije kupovine svakako dobro promislite na kakvim terenima i u kakvim okolnostima ćete najčešće koristiti kolica, koliko god to bilo teško unaprijed znati, posebno ako vam je to prvo dijete. No, to će vam uvelike olakšati odluku. A nadamo se da smo vam je i mi malo olakšali!

Nataša Krstičević – za BIPO KLUB