Najčešće alergije koje se mogu javiti kod beba

4 min čitanja

Neke se rode s njima, kod nekih se razvije neposredno nakon rođenja, a kod nekih će se alergije pojaviti tek u kasnijim godinama djetinjstva. Evo što sve trebaš znati o alergijama kod beba; njihovoj prevenciji, ali i liječenju.

Alergije na hranu su najraširenije

Iako je najveći broj dječjih alergija povezan s hranom, neke će bebe pokazivati alergijske reakcije i puno prije nego krene prehrana koja nije isključivo majčino mlijeko. Tu je uglavnom riječ o alergijskoj reakciji na deterdžent kojom je oprana dječja roba. Alergijske se reakcije mogu javiti i na pojedini lijek, pa čak i na mliječne formule. To ćeš prepoznati po osipu na koži ili ekcemu. U tom je slučaju najbolje prekinuti kontakt s tvarima koje su uzrokovale takvu reakciju. Dakle, promijeni deterdžent, uvijek odjeću peri na najvećoj temperaturi i sl. Ako je tvoja beba na mliječnoj formuli, onda svakako pronađi onu koja je kao stvorena za nju.

“Ozbiljnije” alergije se pak javljaju kada na dnevni red dođe uvođenje dodatnih namirnica, dakle od navršenih šest mjeseci. Najčešće alergije koje se tada javljaju su alergije na mlijeko i gluten. Česta alergija je i ona na kikiriki, pa baš zbog toga mnoge mame odgađaju njegovo davanje bebi što je duže moguće.

“Čak i brojni pedijatri savjetuju da se s kikirikijem i smokićima od kikirikija pričeka sve do napunjenih 4-5 godina.”

Osim kikirikija, i drugi su orašasti plodovi, kao i ribe, česti alergeni zbog kojih dječji organizam može preburno reagirati. Kao najučinkovitiji lijek protiv takvih reakcija zasad je još uvijek izbjegavanje konzumiranja namirnica koje uzrokuju alergijske reakcije.

Za astmu je nužna edukacija

Osim alergija na pojedine namirnice, kod djece je raširena i astma. U slučaju astme će vam liječnik propisati steroide ili bronhodilatatore. Osim toga, za sprječavanje napada alergijske astme vrlo je važno prostor u kojima djeca provode najviše vremena držati izrazito čistim i prozračenim. Grinje i prašina veliki su neprijatelji astmatičnog djeteta, a svakako ga trebaš čuvati i dalje od peludi ili ambrozije.

Najčešći simptom alergijske astme svakako je piskanje, odnosno fućkanje koje se javlja uslijed napadaja suhog kašlja i nedostatka zraka. Budući da ne postoji jedinstven test za dijagnosticiranje astme, nju je jako teško “otkriti”, posebice kod jako male djece. Međutim, kada se otkrije, onda je glavni cilj u liječenju držati astmu pod kontrolom sa što manje lijekova.

“Kod astme je vrlo važna i edukacija, najprije roditelja, a kasnije i djece.”

Astma je bolest koja godinama nakon prvog javljanja može biti u fazi mirovanja. Baš zato je važno dobro se upoznati s njom, znati prepoznati čimbenike rizika, ali i trenutke pogoršanja.

Jačanjem imuniteta protiv alergija

Reakcije na određenu namirnicu ili tvar u prirodi manifestiraju se različito kod svakog djeteta. One mogu biti blage te se odraziti u obliku kihanja ili suzenja očiju. U težim slučajevima se alergijske reakcije očituju kroz oticanje jezika i usana, ali i sluznice usta te grla.

Danas je broj alergija puno veći nego prije i alergijama je sklono puno više djece nego prije. Baš zato se kao zlatno pravilo, barem kada su u pitanju alergije na hranu, nameće: polako i pomalo ubacuj namirnice na dječji jelovnik. Dok predano slijediš kalendar s kašicama, pa i s ubacivanjem krute hrane, paralelno s tim gradi dječji imunitet. To je jedan od sigurnijih, iako i dalje ne 100 posto pouzdanih, načina pomoću kojih ćeš dijete zaštititi od alergija.