Od glave do pete: najbolja njega za bebinu kožu

4 min čitanja

Ništa ne miriše tako kao bebina koža i ništa nije nježno tako kao bebina koža. Zbog svoje osjetljivosti, ona zaslužuje i posebnu njegu, a evo kojih se osnovnih pravila trebaš pridržavati.

Od čega se sastoji bebin “higijenski kit”

Kao i u svemu drugom kada je riječ o djeci, i o njezi postoje brojne teorije. Od one da se djeca prvu godinu dana trebaju kupati samo u vodi do onih koje uključuju cijeli arsenal kozmetičkih pripravaka za bebe. Istina je, kao i uvijek, negdje na pola.

Važno je znati da su higijena i njega bebine kože jedan od čimbenika dobrog zdravlja. Zato je najvažnije pametno odabrati proizvode za njegu bebine kože. Što su jednostavniji, to su bolji. Važno je da proizvodi kojim ćeš kupati i mazuckati svoju bebu budu bez štetnih kemijskih supstanci, parabena i alergena.

“Kupanje bebe važno je zbog higijene, ali i zbog toga što su to trenuci u kojima beba prima osjetilne podražaje, točnije nježnost i ljubav koji su nužni za njezin razvoj.”

Ono što treba sadržavati bebin “higijenski kit” su: vlažne maramice, sapun za kupanje, šampon za kosu, krema za guzu kod mijenjanja pelena, krema za hidrataciju kože i deterdžent za pranje robe. Među svim navedenim, najbitnije su vlažne maramice i zaštitna krema kod mijenjanja pelena. Naime, to dvoje se ipak koristi svaki dan, i po nekoliko puta dnevno. Kod vlažnih maramica je bitno da nemaju u sebi alkohola, a kod zaštitnih krema pak da su napravljene na prirodnoj bazi (bademova mast je, recimo, jedan od boljih odabira).

Ako pak želiš da ti svi proizvodi za njegu budu iz iste linije, onda je pravi odabir Melem Baby linija proizvoda. Tu ćeš pronaći i biorazgradive vlažne maramice, šampon i kupku, kao i zaštitnu kremu koja je izrazito jak protivnik pelenskom osipu.

Mirisne proizvode treba smanjiti

Bebu ne bi trebalo kupati više od tri puta tjedno, a po mnogima je i to previše. Ovo pravilo posebno vrijedi za jako male bebe koje je preporučeno kupati jednom tjedno. Naime, prečesto kupanje bebe može rezultirati uklanjanjem prirodnih ulja koji štite bebinu kožu. Sve to postaje plodno tlo za razvoj neugodnih stanja među kojima je najrašireniji ekcem.

Ako tvoja beba ima suhu kožu, tada pogotovo treba smanjiti broj kupanja. Osim toga, trebaš smanjiti i broj mirisnih proizvoda za njegu bebine kože. Biraj proizvode koji su poprilično masni i uljasti. Također, kod beba koje imaju suhu kožu je važna i odjeća koja bi trebala biti od mekanoga materijala, po mogućnosti pamuka.

Šamponiranje je poželjno

Iako je jedan od slađih prizora, kojemu je tako teško odoljeti, beba koja se “brčka” u kadi punoj pjene, važno je znati da se pjenušave kupke ne preporučuju u najranijoj dobi. Gel za tuširanje je u najranijoj dobi dobro koristiti samo za čišćenje pazuha i genitalija. Šampon se pak preporučuje, posebice ako beba ima kosicu. Naime, redovitim šamponiranjem se može spriječiti masne i žute ljuskice, odnosno tjemenica. Jedan od klasika među šamponima svakako je Johnson’s baby šampon tako da koji god odabereš s tim potpisom, sigurna si da nećeš pogriješiti.

“Vrlo je važno kremom namazati cijelo bebino tijelo, a ne samo ‘kritična’, odnosno suha područja.”

Za njegu od glave do pete najvažnija je – hidratizacija kože. Iako se bebama koje imaju normalnu kožu ne treba svakodnevno hidratizirati koža nježnim kremicama, za one starije se ipak savjetuje. Dodatna hidratizacija kože ujedno znači i bolju zaštitu od svih vanjskih utjecaja.