Kako naučiti dijete da ispuše nos?

3 min čitanja

S dvije-tri godine većina djece mogla bi naučiti puhati nos, no nekima to ne uspije ni do škole. Mi vam donosimo savjete i ideje kako kroz igru pomoći djetetu da ovlada ovom važnom vještinom.

Kad vidimo šmrkavo dijete, svi bismo bili najsretniji kada bi ono jednostavno ispuhalo nos, samo ili uz našu pomoć. Uz estetski dojam, vještina puhanja nosa pomogla bi djetetu da lakše diše, posebno dok jede ili spava, a i smanjila rizik od upale sinusa pa čak i upale uha. No s tom se vještinom djeca ne rađaju, već je trebaju usvojiti.

S dvije-tri godine većina djece mogla bi naučiti ispuhati nos, no pitanje je koliko je vaše dijete zainteresirano i spremno za tu lekciju. Neki je ne svladaju čak ni do polaska u školu pa i dulje, iako je jaslička i vrtićka dob pogodna za učenje, jer djeca tada vole imitirati odrasle.

Budući da se radi o zaista vrijednoj vještini, prenosimo vam tri savjeta pedijatra Dana Levyja s portala babycenter.com koji će vam pomoći da naučite svoje dijete kako ispuhati nos:

1. Puhanje kroz usta

Ako vaše dijete još ne zna puhati, čak ni kroz usta, najprije ga naučite gasiti svjećice i raditi mjehuriće od sapunice. To ne bi trebao biti problem, jer sva djeca uživaju u tim aktivnostima. Možete isprobati i ovu igru: na stol stavite komadiće papira ili vate i tražite dijete da ih otpuše sa stola pa to popratite odobravanjem. Kad savlada puhanje kroz usta, možete priječi i na puhanje kroz nos. I tu možete isprobati igru s vaticom.

2. Udahni, izdahni

Vašem bi djetetu moglo pomoći da prvo nauči svjesno udahnuti kroz nos, a tu će radnju lakše primijetiti ako zatvori jednu nosnicu. Da bi naučilo svjesno izdahnuti, dodatna pomoć može biti ogledalo ispod nosa koje će se zamagliti, ili papirnata maramica koja će se pomaknuti kada puhne kroz nos. Važno je naučiti dijete da puše nježno, jer bi snažnim puhanjem sluz iz nosa samo potjeralo dublje u sinuse.

3. Vlastite maramice

Kako biste motivirali dijete na korištenje maramica za nos, dajte mu paketić koji će biti samo njegov. Možete kupiti i šarene dječje papirnate maramice s motivima superheroja i drugih likova iz crtića. Također naučite dijete da upotrebljenu maramicu baci u smeće i da nakon puhanja nosa opere ruke.

www.klokanica.hr