Odvikavanje od pelena

3 min čitanja

U životima mališana puno je prijelomnih trenutaka u prvih nekoliko godina života. Jedan od važnijih zasigurno je i onaj kad mališanu skinete posljednju pelenu. No, do tog je trenutka ponekad dug put.

Naravno, kao i u mnogim stvarima, mališani se i u ovome uvelike razlikuju. Neki će cijeli ovaj put odraditi u tek nekoliko dana, dok će kod drugih to potrajati puno duže. Vi ste tu da im pomognete, a to možete i prije odvikavanja – tako što ćete prepoznati kada je pravo vrijeme.

Početi ili ne, pitanje je sad

Kad govorimo o starosti djeteta, ne postoji pravi trenutak kad je dijete spremno za obavljanje nužde na kahlicu. Dijete mora biti spremno za to, a obično je to između druge i treće godine. No, nije neobično da to bude i prije, ali i kasnije, pa čak i nakon navršene četvrte godine.

Ovo su neki od pokazatelja da je vaše dijete spremno za odvikavanje od pelena:

  • Povremeno ima suhu pelenu tijekom nekoliko sati ili na primjer tijekom popodnevnog spavanja
  • Daje do znanja da mu se ne sviđa osjećaj mokre pelene
  • Pokazuje zanimanje za odlazak drugih na wc
  • Povremeno vam kaže kad obavlja malu nuždu u pelene, a očito je kad obavlja veliku nuždu
  • Pokazuje zanimanje za kahlicu i želi barem neko vrijeme sjediti na njoj

Uvod u korištenje kahlice

I prije no što je dijete spremno, postoje stvari kojima možete dijete pripremiti. Upoznajte ga sa sadržajem pelene tako što ćete mu ga pokazati te objasniti. Iako je pomalo gadljivo, ovako će dijete prije shvatiti da sadržaj pelene ne želi imati na svojoj koži. Raspravljajte o sadržaju pelene te mu dozvolite da odnese pelenu u smeće nakon prematanja.

Isto tako, objasnite mu što i kako vi radite u kupaonici, kako ne biste od kupaonice stvorili misterij.

Korak po korak

Kad smatrate da je vaše dijete spremno, mogli biste mu dopustiti da samo izabere kahlicu. Može to biti i više kahlica koje ćete postaviti na nekoliko mjesta u kući. Kad pokaže zanimanje za nju, dopustite mu da neko vrijeme sjedi na njoj odjeveno, u pelenama. Dok sjedi na kahlici možete mu čitati, pričati ili igrati neku mirnu i prikladnu igru.

Objasnite djetetu da je to samo njegova kahlica te da će uskoro koristiti kahlicu i neće više morati imati pelene. Navedite ih da s uzbuđenjem očekuju taj trenutak, da mu se vesele. Važno je mališanima dati dovoljno informacija da znaju što ih očekuje, kako bi se mogli pripremiti na to.

Ako u bilo kojem trenutku primijetite da se dijete povuklo u sebe, da se boji, da radi scene oko odlaska na kahlicu, usporite ili odustanite i odgodite sve za neko vrijeme. Vrlo je važno da dijete ne stekne odbojnost prema obavljanju nužde.

Ne zaboravite!

  • Ne počinjite s odvikavanjem u vrijeme kad se događaju neke druge promjene (dolazak drugog djeteta, polazak u vrtić ili slično)
  • Kad dijete obavi nuždu u kahlicu, pohvalite ga, ali ne pretjerujte s uzbuđenjem
  • Ako mu se dogodi nezgoda, ne kudite ga i ne predstavljajte to kao neuspjeh
  • Pripazite koliko možete da dijete dok još nije sigurno ne bude bez pelene u situacijama u kojima bi se moglo osramotiti
  • Ključ uspjeha je strpljenje.

Nataša Krstičević – za BIPO KLUB

zamjenica glavne urednice magazina Mama&Beba