OPUŠTENE GRUDI – rezultat trudnoće ili dojenja?

2 min čitanja

Najčešća zabluda vezana uz trudnoću krije se upravo u grudima.

Svi vjeruju kako su opuštene grudi rezultat dojenja. Najveće promjene na grudima odvijaju se mnogo prije dojenja, odnosno već od prvih tjedana trudnoće. Grudi cijelu trudnoću rastu, doslovno bujaju zbog pripreme tijela na dojenje. Koža grudi se tako postepeno rasteže te nerijetko dolazi do pucanja, odnosno pojave strija na grudima.

Grudi se vraćaju na svoju veličinu prije trudnoće tek nakon završetka dojenja. Nije realno očekivati da će se koza zategnuti i sve „vratiti na svoje mjestu“ u kratkom vremenu. Spasa naravno ima, ali ključ je u strpljenju. No, rast grudi nije jedini razlog za njihovu opuštenost.

Razlozi zbog koji grudi gube na elastičnosti

Osim rasta grudi tijekom trudnoće, postoji još nekoliko preduvjeta koji povećavaju opasnost od opuštenih grudi nakon prestanka dojenja.

Najčešće su to:

  • Visok indeks tjelesne mase prije trudnoće
  • Više od jedne trudnoće
  • Godine rodilje (s godinama koža gubi elastičnost)
  • Velike grudi i prije trudnoće

Često živimo u iluziji da su grudi barem djelomično mišići. No, nisu. Mišići ih samo pridržavaju. Kako grudi u trudnoći rastu, tako se ligamenti koji ih pridržavaju polako rastežu. Upravo to istezanje može dovesti do opuštenih grudi. To će se dogoditi bez obzira na to hoćete li ili ne dojiti svoje dijete.

Kako bi se grudi što manje opustile u trudnoći važno je pažljivo birati grudnjak, osobito u trudnoći. On mora dobro pridržavati grudi, a istovremeno biti udoban.

www.trudnoca.hr