Ovo je idealna temperatura zraka za dječju sobu

3 min čitanja

Imati dijete koje još uvijek ne zna reći što želi, a što mu smeta katkad zna biti stresno. Sličan strah i stres događaju se i kada je u pitanju temperatura dječje sobe. Pročitaj sve što trebaš znati o tome.

Pretopla soba može biti pogubna

Unatoč brojnim pročitanim knjigama, savjetima, seminarima, pa čak i ako je u pitanju drugo dijete, kada dođe novorođenče, roditeljima se čini da ne znaju ništa. Previše brige, trzaji i na najmanji bebin treptaj često znaju proizvesti više štete nego koristi. Jedna od najčešćih nedoumica i strahova kod roditelja je pitanje je li bebi dovoljno toplo. Baš zbog toga, mnogim roditeljima nekako spontano i prirodno dođe misao da uvijek može još malo toplije.

Pretjerano zagrijane prostorije, a posebice one u kojima se spava, mogu dovesti do Sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS).

Zapravo je idealna temperatura dječje sobe između 16 i 20 °C. Temperatura ne bi trebala ići iznad tih vrijednosti, ali ni ispod. Naime, u slučaju prehladne prostorije za spavanje, beba će trošiti više kalorija što može nepovoljno utjecati na njezin razvoj.

Beba će ti ponašanjem reći je li joj prevruće

Osim što možeš imati termostat u dječjoj sobi, možda je jednostavnije ne opterećivati se toliko brojkama. Naime, ako ti je ugodno u prostoriji u kojoj beba spava dok si u laganoj odjeći, onda je ugodno i bebi. Ako ti je prehladno, onda ni bebi neće biti ugodno spavati. U slučaju da si pak zimogrozna osoba kojoj je hladno i tijekom ljeta, onda se ipak vodi vrijednostima koje pokazuje termostat.

Osim umjerene temperature u prostoriji, iznimno je važno da ona bude i prozračena. Svakako prije spavanja otvori prozor kako bi svjež zrak ušao u dječju sobicu.

Na kraju krajeva, beba će, baš kao i odrasli, pokazivati znakove pregrijavanja. Ako primijetiš rumene obraze, znojenje, vlažnu kosicu, osip, nemiran san ili ubrzano disanje, tvojoj bebi je vjerojatno prevruće i neugodno.

Pamučno i slojevito oblačenje

Osim dovoljne količine svježeg zraka, dobre temperature, ali i idealne vlažnosti zraka, važno je obratiti pozornost i na to što obući bebi za spavanje. Ni tu ne treba pretjerivati. Tako, recimo, novorođenčadi se ne preporučuje stavljati kapicu za spavanje. U slučaju da to radiš jer si netom prije okupala bebu, onda je bolje okupati bebu malo ranije pa je pustiti da se ugrije u drugim, toplijim prostorijama.

Također, jako male bebe je najsigurnije stavljati u vreću za spavanje. Naime, s puno popluna i deka se može zapetljati što pak opet može dovesti do SIDS-a. Bebu treba oblačiti u pamučne materijale, i to slojevito. U slučaju da postane vruće, skini neki od slojeva.

Najzdravije je spavanje na leđima

Za udobno i ugodno spavanje, potrebno je dijete staviti u pravi položaj. Jedini ispravan položaj u kojem bi dijete od prvog dana svog života trebalo spavati je spavanje na leđima.

Kada beba spava na leđima, smanjuje se mogućnost pojave SIDS-a za čak 50 posto.

Nažalost, mnogi roditelji misle kako kod bebe koja spava na leđima može doći do gušenja zbog bljucanja i slično, ali to nije točno. Umjesto toga, postavi idealnu temperaturu (vjeruj, bebi nije prehladno), prozrači prostoriju, obuci je slojevito i uživaj u mirnom snu. Jer, kad beba fino spava, i mama fino spava.