Postaješ mama? Provest ćemo te kroz najvažnije korake

4 min čitanja

Pitaj svoju mamu kako je biti mama i prije nego li progovori, odgovor ćeš vidjeti na njezinom licu. U jednoj sekundi će se izmijeniti i ljubav i briga, sreća, umor, iscrpljenost. Iako te ništa ne može dovoljno pripremiti za tu najvažniju ulogu u životu, postoje i neki univerzalni savjeti koje ti donosimo.

Biti mama je supermoć

Nijedno putovanje do majčinstva i kroz majčinstvo nije isto. Nije isto čak ni za istu ženu. Netko ima taj trudnički sjaj o kojem se toliko govori, netko ga ne doživi. Netko ima više energije, nekome trudnoća jako teško pada. Potom, kada beba dođe na svijet, netko odgaja dijete „po udžbeniku“, netko razvija vlastite metode.

Međutim, svako od tih iskustava i metoda se može svesti pod isti nazivnik – biti mama je supermoć i pravo herojsko putovanje. Evo što će te sigurno dočekati na njemu.

Budi spremna na promjene, iznutra i izvana

Tvoja veza s tvojim tijelom više nikad neće biti ista. U trudnoći ćeš napokon naučiti što znači biti ratnica. Hej, pa donijet ćeš novi život! Budući da kažu (a to je zaista tako) „sretna mama = sretna beba“, za početak nauči voljeti svoje tijelo – sa svim promjenama kroz koje prolaziš. Budi sretna u svojoj koži jer svaka tvoja emocija ili stres itekako utječu na bebu.

Kad smo kod emocija… u trudnoći se pripremi na pravi vatromet emocija.

U jednoj ćeš se sekundi osjećati kao da će ti srce eksplodirati od sreće i ljubavi, a u drugoj kao da ti je sve to previše i da je veće od tebe. Ono što trebaš znati jest da je sve to normalno. Nisi jedina koja se tako osjeća i nisi sama u tome jer svaka je majka to proživjela.

„Pripremati se za majčinstvo, kao i biti majka, posao je koji se radi 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu“

Prihvatiti promjene koje proživljavaš i rasti zajedno s njima prvi je korak na putu do uživanja u ulozi majke, ma kako ona teška bila.

Nauči kako se opustiti, trebat će ti

Ono što svakako trebaš prihvatiti je da, ma koliko čitala o majčinstvu, na koliko tečajeva išla, kada beba dođe, vidjet ćeš da ništa ne znaš. No, ne brini. Sve ćeš putem naučiti i važno je znati i vjerovati da će sve biti dobro.

– Iako smo planirali trudnoću, suprug i ja smo cijelu trudnoću pored neopisive sreće osjećali i neku vrstu treme. Rekla bih da je bilo kao da se trebamo upoznati s najvažnijom osobom svemira, ali na kraju to nije ni daleko od istine – govori Nikolina (28) o svom slatkom iščekivanju dodajući kako sve knjige, iskustva po forumima i sl. padaju u vodu kada beba dođe na svijet.

– Tada odjednom sve drugo postaje nebitno. Budući da planiramo i imati još djece, sada sigurno znam da ću, ako sve bude u redu, pokušati u trudnoći više uživati – kaže Nikolina, mama jednogodišnje Mile.

Biti mama stvarno je supermoć i herojski posao u kojem nema prostora za odmor ili pauzu; ali itekako se isplati.

Iako je internet vrelo jako korisnih informacija, isto tako može biti i izvor pogrešnih i lažnih informacija. Ne nasjedaj na to! Trudnoća je jedinstveno iskustvo u kojem trebaš (na)učiti kako biti opuštena i smirena. Vjeruj, to će ti itekako trebati kada se beba rodi. Čitaj savjete iz provjerenih izvora. Uostalom, za sve što te zanima o trudnoći, uvijek možeš pitati svoga liječnika koji te kroz nju i vodi.

Majčinski instinkt najjači je na svijetu, slušaj ga

Njega, kvalitetna prehrana, tjelovježba i sve drugo što utječe na tvoje zdravlje i zdravlje tvoje bebe su najvažniji u trudnoći. Međutim, upamti da ono što odgovara jednoj ženi ne odgovara drugoj. Čak istoj ženi odgovaraju različite stvari u različitim trudnoćama. Zato je važno vjerovati svojim instinktima.

„Majčinski instinkti najjači su i najvažniji na svijetu i ti ćeš najbolje znati što ti odgovara i koje su tvoje granice“

Naravno, ako ti odgovara dnevno pojesti nekoliko kilograma čokolade, ipak ćeš uključiti i svoj racionalni dio koji će ti reći da to nije najbolje. Osim toga, još jednom, ne zaboravi kroz cijelo ovo putovanje imati osobe od povjerenja pored sebe, počevši od liječnika do prijatelja i obitelji.